Foto: Sputnik/Scanpix

Krievija būs spiesta spert atbildes soļus, lai mazinātu draudus, ko rada ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas elementu izvietošana Rumānijā, noslēdzot vizīti Grieķijā, preses konferencē paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Mēs būsim spiesti tagad atbilstošā veidā reaģēt, un ja vakar tās Rumānijas daļas, kas vienkārši nezināja, kas tas ir, atrasties tēmējumā, šodien mums nāksies veikt noteiktas darbības, kas garantēs mūsu drošību," Putina teikto citē ziņu aģentūra "RIA Novosti".

"Tas, ka tiek izvietotas palaišanas iekārtas, kurās var ielādēt vidējā darbības rādiusa raķetes, nav nekas cits, kā Līguma par vidējā un tuvā darbības rādiusa raķetēm graušana no mūsu amerikāņu kolēģu puses," skaidroja Kremļa saimnieks.

Rumānijā 12. maijā tika atklāta ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas bāze.

Bāzē atradīsies pārtvērējraķešu "SM-2" baterija, un NATO samitā Varšavā jūlijā tā tiks oficiāli iekļauta NATO pretraķešu aizsardzības vairogā.

Jaunā ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas bāze Rumānijā ir "viens no mezgliem daudzslāņu tīklā", daļa no "sistēmu sistēmas, kas aizsargā NATO, un ikreiz, kad tiek pievienots jauns partneris, tas uzlabo visu sistēmu", intervijā aizsardzības portālam "Defence Matters" norādīja ASV aizsardzības ministra vietnieks Roberts Vorks.

Deveselu, Rumānijā, izvietotā pretraķešu aizsardzības sistēma "ir viena no tehniski sarežģītākajām operācijām, ko varat iedomāties. Tas ir kā trāpīt lodei ar lodi. (..) Mēs uzskatām, ka tā ir ārkārtīgi efektīva sistēma", sacīja Vorks.

Viņš norādīja, ka tā ir daļa no NATO dalībvalstu kopīgajiem pūliņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!