Foto: AP/Scanpix/LETA

Rumānijas prezidents Klauss Johanniss piektdien asi nosodīja valdošās partijas līdera izziņotos plānus pārcelt Rumānijas vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi.

Ar Johannisu "par šo procesu nav notikušas konsultēšanās un viņš par to nav informēts", teikts prezidenta biroja paziņojumā. Prezidents arī uzskata, ka šis lēmums "nav balstīts skaidrā, plašā izvērtējumā".

Ceturtdienas vakarā valdošās Sociāldemokrātiskās partijas (PSD) līderis Livju Dragnja telekanālam "Antena 3" sacīja: "Lēmums ir pieņemts, [pārcelšanas] procedūras ir sākušās." Tiesa gan, premjerministres Viorikas Dančilas valdība oficiāli šo ziņu nav apstiprinājusi, bet valdības preses sekretārs izskanējušo informāciju atteicies komentēt.

Johanniss atgādināja, ka viņa pilnvarās ietilpst "lēmumu pieņemšana attiecībā uz Rumānijas ārpolitiku", un uzsvēra, ka Bukarestes nostāja Izraēlas-palestīniešu konflikta jautājumā "nav mainījusies". "Pašreizējā situācijā vēstniecības pārcelšana nozīmētu starptautisko tiesību pārkāpumu," viņš sacīja. "Valdības iniciatīva var eventuāli iezīmēt, labākajā gadījumā, izvērtēšanas procesa sākumu, kas var tikt pabeigts tikai pēc miera sarunu noslēguma," piebilda Johanniss.

Janvārī ASV prezidents Donalds Tramps izraisīja globālu sašutumu, paziņojot, ka atzīst Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu un pārceļ uz turieni ASV vēstniecību.

Ja ziņas par Bukarestes nodomiem apstiprināsies, Rumānija kļūs par pirmo Eiropas Savienības valsti, kas sekojusi šim paraugam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!