Foto: AFP/Scanpix

Šā gada klimatiskā parādība "El Ninjo" ir spēcīgākā 65 gadu laikā, būtiski ietekmējot klimatiskos apstākļus uz zemeslodes, ziņo ASV Nacionālās okeānu un atmosfēras pārvaldes (NOAA) Klimata prognožu centrs.

Klimatiskā parādība "El Ninjo" atkārtojas ik pēc dažiem gadiem un ir saistīta ar Klusā okeāna augšējo slāņu ūdens sasilšanu. Parādība izraisa sausumu tropiskajos Klusā okeāna rietumos un spēcīgas lietusgāzes un plūdus okeāna austrumu pusē.

Šā gada klimata parādība "El Ninjo" sākās martā, un sagaidāms, ka tā ilgs aptuveni gadu. Gan Austrālijas, gan ASV meteorologi jau iepriekš prognozēja, ka šogad "El Ninjo" fenomens būs izteikti spēcīgs.

NOAA Klimata prognožu centrs norāda, ka klimatiskā parādība pagaidām nepavājinās, līdz ar to šā gada "El Ninjo", domājams, būs spēcīgākais kopš 1950. gadā reģistrētā rekorda.

Eksperti fiksējuši, ka Klusā okeāna virsmas ūdeņu vidējā temperatūra ekvatora reģionā varētu sasilt par diviem grādiem pēc Celsija skalas vai pat vairāk. Šāds ūdens virsmas temperatūras izmaiņu apjoms aizvadītajos 65 gados reģistrēts tikai trīs reizes - 1972. - 1973. gadā, 1982. - 1983. gadā un 1997. - 1998. gadā.

Pēdējo reizi "El Ninjo" tika reģistrēts no 2009. gada jūnija līdz 2010. gada maijam. Tas izraisīja plašus musona lietus Dienvidaustrumu Āzijā, sausumu Austrālijas dienvidos, Filipīnās un Ekvadorā, sniegputeņus ASV, karstuma viļņus Brazīlijā un postošus plūdus Meksikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!