Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Gruzijas eksprezidents Mihails Saakašvili, kurš otrdien tika izraidīts no Ukrainas uz Poliju, aicinājis Eiropas Savienību (ES) un Vācijas kancleri Angelu Merkeli atbalstīt viņu pretkorupcijas kampaņā pret Ukrainas prezidentu Petro Porošenko.

Intervijā laikrakstam "Bild" Saakašvili sacīja, ka Porošenko iznīcina Ukrainu un vēlas aizvākt viņu no ceļa, jo viņš nosodījis korupciju.

"Ja Eiropas Savienība un sevišķi kanclere Angela Merkele beidzot kaut ko nedarīs, (..) Ukraina izjuks," paziņoja Saakašvili.

Jau vēstīts, ka Ukrainas varasiestādes pirmdien aizturēja Saakašvili kādā Kijevas restorānā un ar čārterreisa lidmašīnu nosūtīja uz Poliju.

Avoti Ukrainas tiesībsargāšanas iestādēs vēstīja, ka Saakašvili uz Poliju nosūtīts saskaņā ar savstarpēju līgumu par nelegālo imigrantu atpakaļuzņemšanu.

Saakašvili paziņoja, ka par to ir atbildīgs Porošenko, un solīja atgriezties Ukrainā, lai piedalītos protestos pret korupciju un Porošenko.

Saakašvili, kuram atņemta gan Gruzijas, gan Ukrainas pilsonība, ar savu sekotāju atbalstu septembrī ar spēku izlauzās pār Polijas un Ukrainas robežu.

Saakašvili sākotnēji bija Ukrainas prezidenta Petro Porošenko sabiedrotais un pēc viņa aicinājuma 2015.gadā uzņēmās Odesas gubernatora amatu, taču pusotru gadu vēlāk viņš atkāpās no šī amata un tagad kļuvis par Porošenko oponentu un pret viņa varu vērstās protestu kustības līderi.

Nesen Gruzijas tiesa aizmuguriski piesprieda Saakašvili trīs gadu cietumsodu par varas ļaunprātīgu izmantošanu savas prezidentūras laikā.

Savukārt Ukrainā viņam izvirzītas apsūdzības par sadarbību ar noziedzīgu organizāciju un par apvērsuma plānošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!