Ukrainas prezidents Petro Porošenko izdevis rīkojumu, ar kuru tiek atņemta Ukrainas pilsonība Gruzijas eksprezidentam Mihailam Saakašvili, kurš kādu laiku veica Odesas apgabala valsts administrācijas vadītāja pienākumus, liecina informācija Ukrainas migrācijas dienesta tīmekļa vietnē.

Gruzijas eksprezidents sociālajā tīklā "Facebook" paziņojis, ka šobrīd atrodas ASV.

Saakašvili ieguva Ukrainas pilsonību ar Porošenko 2015. gada 30. maija rīkojumu. Tajā pat dienā Porošenko iecēla Gruzijas eksprezidentu Odesas apgabala vadītāja amatā.

Saakašvili Odesas apgabala vadītāja amatu pildīja pusotru gadu, bet tad demisionēja, apsūdzot prezidentu solījumu nepildīšanā. Vienlaikus Gruzijas eksprezidents paziņoja, ka dibinās jaunu partiju startam Ukrainas vēlēšanās.

Saakašvili pilsonība, iespējams, atņemta tāpēc, ka viņš, aizpildot atbilstošos dokumentus nav norādījis informāciju par sodāmību, laikrakstam "Ukrainska pravda" pieļāva avots Porošenko tuvākajās aprindās.

"Viņš zaudēja pilsonību, jo, aizpildot Ukrainas pilsonības saņemšanas dokumentus, norādīja, ka viņam nav sodāmības, bet patiesībā viņam ir - attiecībā uz viņu Gruzijā ir vairākas smagas lietas," skaidroja laikraksta sarunbiedrs.

"Migrācijas dienests nolēma, ka Saakašvili nebija tiesību saņemt pilsonību, un lēmumu anulēja," viņš piebilda.

Ukrainas parlamenta deputāts un iekšlietu ministra padomnieks Antons Heraščenko pauda pārliecību, ka pilsonība Saakašvili atņemta atbilstoši likumam.

"Nesen Gruzijas Ģenerālprokuratūra nodeva Ukrainas pusei faktus, kas tai nebija zināmi, pieņemot lēmumu par pilsonības piešķiršanu Saakašvili, un ko Saakašvili tīši bija noslēpis," sociālajā tīklā "Facebook" skaidroja deputāts.

Porošenko 17. un 18. jūlijā oficiālā vizītē apmeklēja Gruziju. Žurnālisti tur viņam uzdeva jautājumus par Saakašvili iespējamo izdošanu.

Porošenko sākotnēji atbildēja, ka Gruzija nav lūgusi Ukrainai Saakašvili izdot, tomēr vēlāk intervijā Sabiedriskajai raidorganizācijai atzina, ka, informāciju pārbaudot atkārtoti, noskaidrojies, ka Gruzija ar šādu lūgumu tiešām ir vērsusies, tomēr Ukraina tai atteikusi.

Gruzijā pret Saakašvili ierosinātas vairākas krimināllietas saistībā ar apsūdzībām par valsts līdzekļu izšķērdēšanu un amata pilnvaru pārsniegšanu.

Atbilstoši tiesas lēmumam, ja Saakašvili ieradīsies Gruzijā, viņš ir jāaiztur.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!