Foto: AFP/Scanpix
Gruzijas prezidents Miahails Saakašvili otrdien atzinis savas partijas sakāvi parlamenta vēlēšanās un paziņoja, ka partija pāriet opozīcijā, vēsta aģentūra ”RIA Novosti”.

”Kā Nacionālās kustības (partija ”Vienotā nacionālā kustība”) līderis es paziņoju, ka mūsu partija pāriet opozīcijā,” speciālā paziņojumā teicis Saakašvili, atzīstot, ka 1. oktobrī notikušajās vēlēšanās uzvarējusi opozīcijas ”Gruzīnu sapņa” koalīcija.

”Koalīocijas ”Gruzīnu sapnis” uzskati man ir nepieņemami pašos pamatos. Starp mums ir dziļa atšķirība. Un mēs domājam, ka viņu uzskati ir galēji nepareizi. Bet demokrātija darbojas tā, ka lēmumu pieņem gruzīnu tautas vairākums, un mēs cienām šo izvēli,” paziņoja Saakašvili.

Jau vēstīts, ka pirmdien Gruzijā notikušas parlamenta vēlēšanas, kurās prezidenta Mihaila Saakašvili pārstāvētā partija ”Vienotā nacionālā kustība" sacentās ar miljardiera Bidzinas Ivanišvili vadītā opozīcijas koalīcija "Gruzīnu sapnis".

Otrdien turpinās balsu skaitīšana. ”Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka pēc balsu saskaitīšanas apmēram 20% balsošanas iecirkņu koalīcija "Gruzīnu sapnis" bija pirmajā vietā pēc partiju sarakstiem ar 53,3% balsu, otrajā vietā ir "Vienotā nacionālā kustība" ar 41,5%, bet trešajā vietā - Kristīgi demokrātiskā kustība ar apmēram 2% balsu.


No 73 vienmandāta apgabaliem 27 apgabalos līderi bija "Vienotās nacionālās kustības" kandidāti, 18 apgabalos - "Gruzīnu sapņa" kandidāti, bet par pārējiem vienmandāta apgabaliem dati vēl nav nebija apkopoti.

Pirmdien notikušajās vēlēšanās uz vietām parlamentā pretendēja pārstāvji no 14 partijām un divām politiskajām apvienībām.

Parlamenta pilnvaru termiņš ir četri gadi un tajā ir 150 deputātu. Saskaņā ar jauno kārtību 77 deputātus ievēlē pēc partiju sarakstiem, bet 73 deputātus - vienmandāta apgabalos. Iepriekš visus parlamenta deputātus ievēlēja pēc partiju sarakstiem.

Saskaņā ar Konstitūcijas grozījumiem parlamentā iekļūs partijas, kas pārvarēs 5% barjeru. Vienmandāta apgabalos uzvarēs kandidāti, kas saņēmuši vislielāko balsu skaitu, bet ne mazāk par 30% no nobalsojušo vēlētāju balsu skaita.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!