Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas otrā lielākajā pilsētā Alepo sestdien otro dienu turpinās spēcīgas sadursmes starp valdošā režīma karavīriem un nemierniekiem, paziņoja opozīcijas aktīvisti, norādot, ka pēc vairāku dienu kaujām situācija galvaspilsētā Damaskā ir kļuvusi mierīgāka.

Tāpat aktīvisti ziņo, ka valdības spēki apšauda vairākus nemiernieku apdzīvotus rajonus Homsas pilsētā.

Kopš otrdienas, kad nemiernieki paziņoja, ka sāk "Damaskas atbrīvošanas kauju", režīma spēki pastiprināja savu darbību pilsētā un citviet valstī, bet piektdien režīma spēki sāka plašu ofensīvu, lai atgūtu kontroli nemiernieku pārņemtajās Damaskas daļās.

Londonā bāzētā cilvēktiesību aizstāvju organizācija "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" sestdien paziņoja, ka kaujās piektdien dzīvību zaudējuši 233 cilvēki - 53 civiliedzīvotāji, 43 režīma karavīri un 37 nemiernieku kaujinieki.

Pēc organizācijas aplēsēm, ceturtdien nemieros Sīrijā nogalināti 302 cilvēki, kas ir lielākais upuru skaits vienā dienā kopš nemieru sākuma pērn martā.

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padome (DP) piektdien pagarināja ANO novērotāju misijas Sīrijā UNSMIS mandātu par 30 dienām.

Krievija sākumā draudēja uzlikt veto rezolūcijai, kuras projektu iesniedza Lielbritānija, taču piekrita to atbalstīt, kad rezolūcijā tika iekļauta prasība ne tikai valdības spēkiem, bet arī nemierniekiem veikt pasākumus vardarbības apturēšanai.

Pašreizējais UNSMIS mandāts beidzās pusnaktī pēc Ņujorkas laika jeb sestdien septiņos no rīta pēc Sīrijas laika, kas vienāds ar Latvijas laiku, tāpēc bija nepieciešams to pagarināt.

Jaunajā rezolūcijā arī teikts, ka ANO DP apsvērs misijas turpmāku pagarināšanu tikai gadījumā, ja ANO ģenerālsekretārs ziņos, ka Sīrijā ir pārtraukta smago ieroču lietošana un samazināta vardarbība līdz līmenim, kas netraucē UNSMIS novērotājiem īstenot savu mandātu.

UNSMIS, kurā ir nepilni 300 novērotāju, sāka darbu aprīlī.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!