Foto: AFP/Scanpix

Otrdien Eiropas Parlamenta (EP) Ārlietu un attīstības komitejas sēdē deputāti balsojumā izvirzīja Saharova balvas finālam Aļesu Beļacki (Baltkrievija), pankgrupu "Pussy Riot" (Krievija) un Nasrinu Sotudehu un Džafaru Panahi (Irāna), informēja EP informācijas birojs Latvijā.

Aļess Beļackis ir brīvības cīnītājs un cilvēktiesību aizstāvis, kas pašlaik atrodas apcietinājumā Baltkrievijā. Viņš ir dedzīgs pilsoniskās sabiedrības aktīvists, kurš visu savu dzīvi cīnījies par domas un vārda brīvību Baltkrievijā. Beļackis nodibināja "Viasna Human Rights Centre", nevalstisku organizāciju, kas sniedz finansiālu un juridisku palīdzību politieslodzītajiem un viņu ģimenēm.

Protesta akti un šo trīs "Pussy Riot" dalībnieču apcietināšana, kā arī viņu aizturēšanas apstākļi, kas robežojās ar spīdzināšanu, un šo sieviešu notiesāšana uz diviem gadiem darba nometnē piesaistīja daudz lielāku pasaules uzmanību pilsoņu tiesību ierobežošanai un tiesiskuma trūkumam Krievijā nekā agrākās žurnālistu slepkavības vai jaunie represīvie likumi, norāda EP informācijas birojs.

Nasrina Sotudeha ir Irānas juriste un cilvēktiesību aizstāve. Viņa pārstāvēja apcietinātos Irānas opozīcijas aktīvistus un politiķus pēc strīdīgajām prezidenta vēlēšanām 2009.gada jūnijā, kā arī nepilngadīgos likumpārkāpējus, kuriem piespriests nāvessods. Sotudeha tika arestēta 2010.gada septembrī uz apsūdzības pamata par propagandas izplatīšanu un sazvērestību, kaitējot valsts drošībai, un ieslodzīta vieninieku kamerā Evinas cietumā.

Džafars Panahi ir Irānas kinorežisors, scenārists un montāžas režisors. Pirmo starptautisko atzinību viņš ieguva 1995.gadā ar savu debiju - pilnmetrāžas mākslas filmu "Baltais balons". Kannu kinofestivālā 1995.gadā šī filma saņēma "Zelta kameru" - pirmo nozīmīgo godalgu, kas Kannās piešķirta Irānas filmai. Panahi filmas ir pazīstamas ar savu cilvēcīgo skatījumu uz dzīvi Irānā, bieži vien pievēršoties bērnu, nabadzībā nonākušo ļaužu, kā arī sieviešu problēmām.

Priekšsēdētāju konference 26.oktobrī izlems par Saharova balvas laureātu, kuru uzaicinās uz Ārlietu, Attīstības komiteju un Cilvēktiesību apakškomitejas kopīgu sēdi 10.decembrī EP plenārsesijas laikā Strasbūrā. Balvas pasniegšanas ceremonija EP notiks 12.decembrī Strasbūrā. Laureātam EP piešķirs prēmiju par cilvēktiesību aizstāvību 50 000 eiro (35 000 latu) apjomā svinīgā sanāksmē Strasbūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!