Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien uz sēdi sanāks Lielbritānijas Nacionālās drošības padome, lai izvērtētu Krievijas reakciju uz ultimātu, kas tai izvirzīts saistībā ar Lielbritānijā notikušo uzbrukumu bijušajam Krievijas dubultaģentam Sergejam Skripaļam, un premjerministre Terēza Meja tad iepazīstinās ar "turpmākiem pasākumiem", pavēstīja viņas pārstāvis sakariem ar presi.

"Rīt no rīta notiks Nacionālās drošības padomes sēde, lai spriestu par nākamajiem soļiem," sacīja pārstāvis.

Padome, kurā ietilpst ministri un izlūkdienestu pārstāvji, "diskutēs par Krievijas reakciju, lai arī kāda tā būtu". Meja tad sniegs jaunāko informāciju parlamentam.

Kabineta sēdē otrdien Meja ministriem sacīja, ka "nav šaubu par Solsberi notikušā nopietnību, kas bija pārdroša, neizvēlīga un nicināma rīcība", norādīja premjeres pārstāvis.

"Viņa sacīja, ka Krievijai noteikts termiņš līdz dienas beigām, lai sniegtu atbildi, un, ja tā to nesniegs, viņa trešdien atgriezīsies Pārstāvju palātā, lai izklāstītu turpmākos pasākumus."

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien noliedza, ka Krievija jelkādā veidā būtu iesaistīta 4. martā notikušajā uzbrukumā, un kritizēja Lielbritāniju, ka tā neievēro saistības, kas tai ir atbilstoši starptautiskajai Ķīmisko ieroču konvencijai.

Viņš sacīja, ka Lielbritānijai būtu oficiāli jāpieprasa Maskavai informācija par vielu, kas tikusi izmantota tās teritorijā, bet šāds pieprasījums nav saņemts. Ministrs arī pieprasīja nodrošināt piekļuvi ķīmiskajai vielai, kas tikusi izmantota pret Skripaļu.

Mejas pārstāvis uz Lavrova izteikumiem atbildēja, sakot: "Apvienotā Karaliste pilnībā ievēro savas saistības, kas tai ir atbilstoši Ķīmisko ieroču konvencijai". Meja jau pirmdien atzina, ka par Skripaļa un viņa meitas saindēšanu "ļoti iespējams" ir atbildīga Krievija.

Pēc Mejas teiktā, Skripaļs un viņa meita saindēti ar Krievijā izstrādātu militāras kategorijas nervus paralizējošu vielu.

Meja devusi Krievijai laiku līdz otrdienas vakaram izskaidrot viņu saindēšanu. Premjere paziņoja, ka Lielbritānija izskatīs Maskavas atbildi, pirms lemt, kā rīkoties tālāk, "taču, ja nebūs ticamas atbildes, mēs uzskatīsim, ka šī rīcība ir pielīdzināma nelikumīgai spēka pielietošanai no Krievijas valsts puses pret Apvienoto Karalisti".

Skripaļs, kurš Krievijā 2006. gadā tika notiesāts par spiegošanu britu labā un vēlāk apmainīts, un viņa meita Jūlija 4. martā bez samaņas tika atrasti uz parka soliņa Solsberi. Viņi joprojām atrodas kritiskā stāvoklī slimnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!