Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Teroraktā aizdomās turētais Saifullo Saipovs, kurš 31. oktobrī ar automašīnu ietriecās cilvēkos Ņujorkas Manhetenas rajonā, šo uzbrukumu sācis plānot pirms gada, vēsta raidsabiedrība BBC.

29 gadus vecais uzbeku izcelsmes vīrietis, uzbraucot uz veloceliņa, nogalināja astoņus un ievainoja 12 cilvēkus. Izmeklētājiem viņš tagad atklājis, ka plānojis nogalināt pēc iespējas vairāk cilvēku un "juties labi" par izdarīto.

Uzbeku imigrants, kuram izvirzītas apsūdzības terorismā, atklājis, ka iedvesmu uzbrukumam viņš smēlies no džihādistu grupējuma "Daesh" ("Islāma valsts"). Pēc uzbrukuma viņu sašāva un ievainoja policija.

ASV prezidents Donalds Tramps tviterī paziņoja, ka Saipovs ir pelnījis nāvessodu. Tā kā aizdomās turētajam apsūdzības izvirza federālā izmeklēšana, valdībai būtu iespēja apiet Ņujorkas štatā noteikto nāvessodu aizliegumu, skaidro BBC.

Ratiņkrēslā sēdošs Saipovs tiesā pirmo reizi nogādāts 24 stundas pēc uzbrukuma. Saskaņā ar tiesu dokumentiem, Saipovs uzbrukumam gatavojies gadu un oktobrī veicis izmēģinājuma braucienu ar nomātu kravas automašīnu.

Uzbrukuma dienai viņš ar nolūku izvēlējies Helovīnu, jo domājis, ka ielās būs vairāk cilvēku. Sākotnēji viņš plānojis uzbrukumu arī uz Bruklinas tilta.

Saipovs vēlējies uz automašīnas izkārt "Daesh" karogus, bet no šīs domas atteicies, lai nepievērstu sev lieku uzmanību. Iedvesmu teroraktam viņš smēlies no 90 vardarbīgiem "Daesh" propagandas video, kas atrasti viņa viedtālrunī.

Starp tiem arī rullītis, kurā "Daesh" līderis Abu Bakrs al Bagdadī jautā musulmaņiem, ko viņi darīs, lai atriebtu bojāgājušos Irākā.

Līdz šim Saipovs jau ir apsūdzēts arī par materiālā atbalsta sniegšanu "Daesh" un par vardarbību, kā arī transportlīdzekļu iznīcināšanu.

Ņujorkas policija norāda, ka aizdomās turētais, šķiet, gandrīz pilnībā sekojis "Daesh" instrukcijām, kā šādi uzbrukumi ir veicami. Savukārt Federālais izmeklēšanas birojs (FIB) paziņojis, ka saistībā ar uzbrukumu ir aizturēts vēl viens 32 gadus vecs uzbeks Muhammadzoirs Kadirovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!