Foto: AFP/Scanpix/LETA
Vēlētāji Alabamas pavalstī otrdien devušies pie balsošanas urnām, piedaloties Senāta starpvēlēšanās, kuru iznākums var ietekmēt arī ASV prezidenta Donalda Trampa pozīcijas.

Cīņa notiek par senatora vietu, kura atbrīvojās, Džefam Sešonsam kļūstot par tieslietu ministru.

Tramps ir paudis atbalstu republikāņu kandidātam Rojam Mūram, lai gan bijušais Alabamas tiesnesis tiek apsūdzēts par seksuālu uzmākšanos nepilngadīgām meitenēm un vairums republikāņu istablišmenta pārstāvju centušies distancēties no 70 gadus vecā konservatīvā kristiešu politiķa.

Pats Mūrs ir noliedzis vairāku sieviešu apgalvojumus, ka viņš tām būtu izteicis nevēlamus seksuālus piedāvājums laikā, kad tās vēl bijušas pusaudzes.

Tomēr skandāls devis reālas izredzes viņa sāncensim 63 gadus vecajam Dagam Džonsam kļūt par pirmo demokrātu pēdējo desmitgažu laikā, kas izcīnījis senatora vietu no Alabamas.

Demokrātu uzvara vājinātu republikāņu pozīcijas Senātā, kur tiem šobrīd irt tikai divu balsu vairākums. Vēl vienas vietas zaudēšana Kongresa augšpalātā pirms nākamgad gaidāmajām Kongresa vidustermiņa vēlēšanām vēl vairāk apgrūtinātu republikāņu un Baltā nama likumdošanas iniciatīvu apstiprināšanu.

Vienlaikus pieaugtu demokrātu izredzes nākamgad atgūt pilnīgu kontroli pār Senātu.

Savukārt Mūra uzvara būtu arī nepārprotama Trampa uzvara, un viņš cita starpā nostiprinātu savas pozīcijas arī paša pārstāvētajā Republikāņu partijā, ar kuras vadību Baltā nama saimnieka attiecības reizēm ir visai saspīlētas.

Tikmēr aptaujas liecina, ka abu kandidātu izredzes ir ļoti līdzvērtīgas, un balsojuma iznākumu neviens neņemas prognozēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!