Foto: AFP/Scanpix/LETA

Vācijas tiesa izdevusi orderi kāda 32 gadus veca tunisieša aizturēšanai, turot viņu aizdomās par piederību teroristu organizācijai "Daesh" un līdzdalību 2016.gada decembrī Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā notikušā terorakta sarīkošanā.

Vācijas prokuratūra identificējusi 32 gadus vecos tunisieti Meheru D. kā Anisa Amri līdzdalībnieku. 2016.gada 19.decembrī tunisietis Aniss Amri ar nolaupītu kravas mašīnu sarīkoja teroraktu Berlīnes Ziemassvētku tirdziņā, noslepkavojot 12 cilvēkus un 48 citus ievainojot. 23.decembrī Milānā viņš tika nogalināts apšaudē ar Itālijas policiju. Amri bija 23 gadus vecs.

Par Berlīnes teroraktu atbildību uzņēmās "Daesh", kas Amri atzina par savu "karavīru". Policija noskaidrojusi, ka aizdomās turamais Mehers D. sazinājies ar Amri internetā un devis viņam instrukcijas pirms un pēc terorakta pastrādāšanas.

Varasiestādes uzskata, ka aizdomās turamais varētu atrasties Lībijā, un Vācijas federālā tiesa izdevusi starptautisku aresta orderi, vēsta Vācijas mediji. Taču prokuratūra atteicās komentēt mediju ziņoto un nedz apstiprināja, nedz noliedza ordera izdošanu.

Pēc Amri nāves policija viņa telefonā ziņapmaiņas lietotnē "Telegram" atrada ziņu, kas pienākusi vairākas stundas pēc viņa nāves. Ziņas sūtītājs ar segvārdu "moumou1" jautāja, vai Amri viss kārtībā.

Izmeklētāji drīz vien atklāja citas ziņas no tā paša sūtītāja, kurš uzdevies par Amri mentoru un iedrošinājis viņu pastrādāt teroraktu. Tostarp Amri nosūtīti argumenti, lai attaisnotu sieviešu un bērnu nogalināšanu.

Ziņu apmaiņa notika arī 19.decembrī, kad Amri zagtā automašīnā bija ceļā uz Ziemassvētku tirdziņu, lai sarīkotu uzbrukumu. Vācijas varasiestādes atklāja, ka Amri nosūtījis 700 eiro tunisietim vārdā Čakers D. Viņš vēlāk sacīja Tunisijas policijai, ka nauda domāta viņa brālim Meheram D., kurš pievienojies "Daesh" kaujiniekiem Lībijā.

Policija vēlāk secināja, ka Mehers D. un "moumou1" ir viena un tā pati persona, liecina mediju ziņotais. Vācijas mediji vēsta, ka Vācijas un ASV izlūkdienesti iesaistījušies Mehera D. meklēšanā. Viņu meklējot arī Tunisijas drošības spēki.

Kopš terorakta Vācijas drošība spēki pievērsuši pastiprinātu uzmanību tā dēvētajiem mentoriem, kuri pievērš cilvēkus radikāliem uzskatiem un pamudina viņus pastrādāt teroraktus Rietumos. Vācija policija nesen atklāja, ka tiek plānots terorakts Ķelnē. Kāds tunisietis ražoja ricīnu, lai izmantotu to kā ieroci. Policija izmeklē, vai arī viņam nav bijis kāds padomdevējs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!