Foto: AFP/Scanpix

Sestdien Sanfrancisko lidostā nosēšanās laikā avarējušās lidmašīnas “Boeing 777” pasažieru evakuācija sākta pusotru minūti pēc lidaparāta apstāšanās, jo piloti sākotnēji likuši viesiem palikt savās vietās, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kopš lidmašīnas apstāšanās uz skrejceļa līdz evakuācijas sākumam pagājušas 90 sekundes - tā sākta tikai pēc tam, kad kāds lidojuma pavadonis lidaparāta ārpusē pamanījis liesmas. Piloti stjuartiem bija devuši rīkojumu nesākt evakuāciju, preses konferencē atklāja amatpersonas.

"Tas šķiet mazliet neparasti, ka pēc avārijas apkalpe neizziņo evakuāciju," trešdien preses konferencē pastāstīja ASV Nacionālās transporta drošības padomes priekšsēdētāja Debora Hersmana.

"Mēs nezinām, ko piloti domāja," viņa piebilst.

Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana" lidmašīnas neveiksmīgās nosēšanās rezultātā bojā gāja divas Ķīnas skolnieces, bet aptuveni 180 pasažieri no vairāk nekā 300 cilvēkiem uz klāja guva ievainojumus.

Gludi nav gājis arī ar piepūšamajiem evakuācijas celiņiem - daži no tiem piepildīti lidaparāta iekšienē, kā rezultātā cieta stjuarts un, iespējams, tika traucēta pasažieru evakuācija, apstiprina Hersmana.

Zināms, ka lidmašīnas pilotam bijusi tikai 43 stundu lidojumu pieredze ar "Boeing 777", turklāt Sanfrancisko lidostā ar šo lidaparātu viņš nosēdies pirmo reizi. Tāpat blakus sēdošais pilots-instruktors šajā lomā iejuties pirmo reizi.

Dažas sekundes pirms neveiksmīgās nosēšanās lidmašīnas ātrums bijis krietni zemāks par nepieciešamo. Tagad kļuvis zināms, ka brīdi pirms sadursmes pilots-instruktors pamanījis, ka automātika nenodrošina pareizo lidojuma ātrumu, informē BBC.

Pilots pastāstījis, ka aptuveni 150 metru augstumā viņš apžilbināts ar gaismu, pastāstīja Hersmana. Netiek izslēgts, ka tas varēja būt lāzera stars.

Lidmašīna nolaišanās laikā aizķērusi jūras aizsargdambi skrejceļa galā, kā rezultātā nolūzusi aste un no lidaparāta uz skrejceļa izmestas divas skolnieces, kuras gāja bojā.

Policija izmeklē, vai vienas no meitenēm nāves iemesls nav ārkārtas dienesta automašīnas pārbraukšana tai pāri. Pirmās glābēju komandas lidaparātu sasniegušas aptuveni 30 sekundes pēc pasažieru evakuācijas sākuma.

Aptuveni 30 cietušie pasažieri turpina ārstēšanos Sanfrancisko slimnīcās, ziņo BBC.

Jau vēstīts, ka sestdien Sanfrancisko lidostā nosēšanās laikā avarēja Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana" lidmašīna "Boeing 777" ar vairāk nekā 300 cilvēkiem.

Negadījumā bojā gāja divas skolnieces no Ķīnas, bet desmitiem cilvēku guva ievainojumus.

Saskaņā ar aculiecinieku teikto, lidmašīna mēģinājusi nosēsties ar pārāk augsti paceltu "degunu", rezultātā tā ar asti aizķērusi jūras dambi pie skrejceļa. Pasažieri no lidmašīnas, kuru pārņēmušas liesmas, evakuējušies pa piepūšamajiem celiņiem.

Lidsabiedrības "Asiana" lidmašīnas "Boeing 777" katastrofa ir pirmā šī par ļoti drošu uzskatītā lidaparāta avārija, kurā gājuši bojā cilvēki. Iepriekšējos "Boeing 777" incidentos upuru nebija.  
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!