Kamēr Krievijas militārā tehnika un militārpersonas atrodas Ukrainas teritorijā un Ukraina nevar kontrolēt savu starptautiski atzīto robežu, nav pamata mainīt Eiropas Savienības (ES) lēmumu par sankcijām, intervijā norāda Latvijas vēstniece Ukrainā Argita Daudze.

Vaicāta, vai var sacīt, ka ES rīcība ir arī nesusi kādus redzamus rezultātus Ukrainā, un kas notiks ar sankciju pārskatīšanu tuvākajā nākotnē, vēstniece uzsvēra, ka sankcijas paliks spēkā līdz brīdim, kamēr Krievija nemainīs savu attieksmi. "Ja būs novērojami situācijas uzlabojumi, sankcijas pakāpeniski vai kādā citā veidā tiks samazinātas vai pat atceltas. Pašlaik viss tiešām ir atkarīgs no Krievijas rīcības," norādīja Daudze.

Viņa gan norādīja, ka sankcijas nav pašmērķis, bet veids, kā, izdarot spiedienu, censties mainīt Krievijas attieksmi. "Tiks pildītas Minskas vienošanās, tiks atceltas sankcijas, kas ieviestas saistībā ar agresiju Donbasā. Taču, kamēr Krievijas militārā tehnika un militārpersonas atrodas Ukrainas teritorijā un Ukraina nevar kontrolēt savu starptautiski atzīto robežu, nav pamata mainīt lēmumu par sankcijām," sacīja vēstniece.

Diplomāte arī aicināja atcerēties, ka importa sankcijas pret vairākām Ukrainas preču grupām pirmā ieviesa Krievija, tādā veidā vēršoties pret Ukrainas eirointegrācijas centieniem.

"Ukraiņu ražotāji cieta zaudējumus, bet kopumā Krievijas sankcijas netika uztvertas kā pārsteigums. Pārsteigums bija Krievijas rīcība Krimā - tās okupācija, aneksija un tai sekojošā agresija Donbasā," viņa piebilda.

Jau vēstīts, ka konflikts Ukrainā aizsākās pagājušā gada februārī, kad Krievija okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!