Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas oligarhs Oļegs Deripaska atdevis atpakaļ trīs privātās reaktīvās lidmašīnas, ko bija izīrējis, jo ASV sankcijas padarījušas viņam neiespējamu šo lidmašīnu izmantošanu, ceturtdien atklājusi kompānija, kas noalgota pārdot lidaparātus.

Divas biznesa klases reaktīvās lidmašīnas "Gulfstream" tiek pārdotas par 29,95 miljoniem dolāru (25,21 miljonu eiro) katra. Trešajam lidaparātam sākuma cena nav noteikta, atklājusi kompānija "Freestream", kuru lidmašīnu īpašnieki noalgojuši, lai nokārtotu lidaparātu pārdošanu. Atteikšanās no lidmašīnām ir zīme, ka ASV piemērotās sankcijas ir ietekmējušas Deripaskas biznesa impēriju arī ārpus viņa kompānijas "Rusal".

"Freestream" atklāja, ka reaktīvās lidmašīnas pieder bankām "Credit Suisse" un "Raiffeisen" un tās caur trešo uzņēmumu izīrētas Deripaskas kontrolētajām firmām. "Kas tās izmantoja? Augstākā vadība, tostarp pats Deripaska," telefonintervijā ziņu aģentūrai atklāja "Freestream" direktors. "Viņam ir piemērotas sankcijas, viņa kompānijām ir piemērotas sankcijas, viņam ir jāatsakās no lidmašīnām. Viņam ir agrāk jāpārtrauc nomas līgumi," sacīja "Freestream" direktors. Bet viņš neatklāja, kādas sankciju normas tieši attiecas uz šo gadījumu. "Rusal" atteicās sniegt "Reuters" komentārus šajā lietā.

Jau vēstīts, ka ASV Finanšu ministrija 6.aprīlī paziņoja par sankciju ieviešanu pret septiņiem tā dēvētajiem Krievijas oligarhiem, 12 viņu kontrolētiem uzņēmumiem un 17 augsta ranga valdības amatpersonām. "Melnajā sarakstā" tika iekļauts arī miljardieris, alumīnija magnāts, lielākā Krievijas konglomerāta "Bazovij element" dibinātājs un vienīgais īpašnieks Deripaska.

Sankcijas paredz jebkādu tām pakļauto fizisko un juridisko personu ASV jurisdikcijā esošo īpašumu iesaldēšanu, kā arī aizliedz Savienoto Valstu jurisdikcijā esošajām fiziskajām un juridiskajām personām iesaistīties jebkādos darījumos ar sankciju sarakstā minētajiem cilvēkiem un uzņēmumiem. Taču Vašingtona var vērsties arī pret uzņēmumiem ārpus ASV, ja tie iesaistījušies nozīmīgos darījumos ar personu vai uzņēmumu, kas iekļauts ASV sankciju sarakstā. Avoti banku nozarē norādīja, ka šis apstāklis licis Eiropas bankām uzmanīties no darījumiem ar Deripasku un viņa uzņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!