Foto: AP/Scanpix

Spānijas pilsētā Santjago de Kompastela šonedēļ notiks bēres lielai daļai cilvēku, kuri gāja bojā 24.jūlija vakarā notikušajā vilciena avārijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Gaidāms, ka bērēs piedalīsies Spānijas premjers Marjano Rahoja, karalis Huans Karloss ar svītu un citas valsts amatpersonas. Pēc notikušās avārijas, kas ir traģiskākā vilciena avārija Spānijas vēsturē, valstī izsludinātas septiņu dienu sēras.

BBC vēsta, ka Santjago de Kompastelas sporta arēna uz pāris dienām pārvērtās par morgu, jo tur glābšanas dienesti nogādāja mirušos, kur vēlāk tos identificēja. Savukārt pie Santjago de Kompostelas katedrāles, uz kuru katru gadu dodas simtiem svētceļnieku, cilvēki salikuši ziedus un sveces, tā pieminot bojā gājušos. Traģēdijas upuru piemiņai svecītes deg arī avārijas vietā.

Tikmēr Spānijas policija vilciena vadītājam Fransisko Hosē Garsons Amo izvirzījusi apsūdzības slepkavībā aiz neuzmanības. Policija uzskata, ka traģēdija notika tāpēc, ka mašīnists traucies ar uz pusi lielāku ātrumu nekā ir atļauts. Jau ziņots, ka vilciens avārijas brīdī braucis ar ātrumu 190 kilometri stundā, lai gan konkrētajā vietā tas ir vien 80 kilometri stundā.

Policija mašīnistu aizturēja, taču tiesa nolēma vīrieti atbrīvot pret drošības naudu. Uzzinot, kādas ir avārijas sekas, mašīnists tiesā teicis, ka vēlētos būt miris, raksta BBC.

Slimnīcā joprojām ārstējas 70 cilvēki, 22 no viņiem ir kritiskā stāvoklī.

Tiek vēstīts, ka šī ir pati nopietnākā vilciena avārija Spānijā pēdējos 40 gados. Tā ir Spānijas viena no smagākā dzelzceļa katastrofa kopš 1972.gada, toreiz Andalūzijā dzīvību zaudēja 77 cilvēki. Savukārt vilciena avārijā starp Madridi un Galisiju 1944.gadā gāja bojā simtiem pasažieru.

Avārija notika trešdienas, 24.jūlija, vakarā, kad Spānijas ziemeļrietumos no sliedēm noskrējis pasažieru vilciens. Katastrofa notikusi netālu no Santjago de Kompostellas. Vilciens bijis ceļā no Madrides uz Galīcijas provinces Ferolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!