Jemenas nemiernieki Sarkanās jūras Babelmandeba šaurumā ar raķeti trāpījuši Austrālijā būvētajam Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) izmantotajam katamarānam HSV-2 "Swift", kurš uzbrukumā pamatīgi cietis.

AAE ir daļa no Arābu valstu koalīcijas, kas Jemenā notiekošajos nemieros atbalsta valdības spēkus.

Jemenas huti nemiernieki 1. oktobrī paziņoja, ka naktī uz sestdienu ar raķetēm iznīcinājuši AAE kuģi, kurš tuvojies Muhas piekrastei, ziņoja telekanāls "Al Jazeera".

Abū Dabī apstiprināja, ka kāds no AAE kuģiem ir iekļuvis incidentā, kurā neviens cilvēks neesot cietis, taču plašāku informāciju nesniedza. Savukārt Irānas atbalstītie nemiernieki apgalvoja, ka kuģis ir nogremdēts.

Tikmēr sociālajos medijos tika izplatīts uzbrukuma videoieraksts, pēc kura saprotams, ka uzbrukumā cietis un aizdedzies modernais katamarāns HSV-2 "Swift". Domājams, ka kuģis apšaudīts ar ķīniešu pretkuģu raķetēm C-802, kādas ir iepirkusi nemierniekus atbalstošā Irāna.

Lielāka skaidrība par incidentu ieviesta tikai šonedēļ, kad AAE angļu valodas laikraksts "The National" publicēja fotogrāfijas, kas apliecina, ka HSV-2 ir smagi cietis, taču nav nogrimis.

Savukārt AAE Ārlietu ministrija nāca klajā ar paziņojumu, ka kuģis nav bijis bruņots un vedis humāno palīdzību, ziņo "Mercury.com". "Al-Masirah" pirms tam vēstīja, ka 98 metrus garais katamarāns piegādājis palīdzību un ekipējumu AAE karavīriem.

Uz kuģa atradusies 24 cilvēku civilā apkalpe – 10 indieši, septiņi ukraiņi, četri ēģiptieši, jordānietis, filipīnietis un lietuvietis. Dažādos avotos tiek sniegta atšķirīga informācija par apkalpes likteni – no 22 bojāgājušajiem līdz dažiem ievainotajiem.

Lietuvas Ārlietu ministrija portālam "Delfi.lt" atklāja, ka skaidro notikušā apstākļus, taču nav oficiālas informācijas, ka tautietis incidentā būtu cietis. Portāls vēsta, ka visvairāk cietuši cilvēki, kas atradušies vadības kabīnē, tostarp kuģa kapteinis, kura stāvoklis esot smags. Bet divi cilvēki no slimnīcas jau izrakstīti.

Futūristiskā izskata HSV-2 "Swift" ir bijušais ASV flotes eksperimentālais liela ātruma kravas katamarāns, kas "Incat" kuģubūvētavā Austrālijā būvēts 2002. gadā.

Kuģis viegli pielāgojams karavīru, transportlīdzekļu un cita veida kravu pārvadāšanai lielā ātrumā un seklos ūdeņos. Tāpat tas darbojas kā komandcentrs helikopteriem, gaisa un zemūdens droniem un mazām laivām, apraksta portāls "The Drive".

Kopš 2015. gada kuģis iznomāts AAE kuģniecības kompānijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!