Foto: AFP/Scanpix

Francijas bijušajam prezidentam Nikolā Sarkozī izvirzītas apsūdzības korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā, trešdien paziņoja Francijas prokurori.

Šāds lēmums pieņemts pēc 15 stundas ilgušas Sarkozī nopratināšanas, kad Francijas eksprezidents otrdien tika aizturēts krimināllietas izmeklēšanas ietvaros.

Pēc ilgstošas nopratināšanas Sarkozī agri trešdienas rītā tika nogādāts tiesā, kur viņam tika izvirzītas apsūdzības korupcijā un varas ļaunprātīgā izmantošanā.

Ja viņš tiks notiesāts par šīm apsūdzībām, viņam draud cietumsods līdz desmit gadiem.

Sarkozī otrdien pats ieradās uz pratināšanu dienu pēc tam, kad izmeklētāji bija aizturējuši viņa advokātu Tjerī Hercogu, kā arī izmeklēšanas tiesnesi Žilbēru Azibēru. Hrcogam un Azibēram izvirzītas apsūdzības dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā.

Izmeklētāji cenšas noskaidrot, vai Sarkozī ar Hercoga palīdzību mēģinājis likt šķēršļus likuma varas īstenošanas ceļā.

Izmeklētājiem ir aizdomas, ka Sarkozī mēģinājis iegūt iekšēju informāciju no kāda maģistrāta par progresu, kas panākts kādā citā lietā. Turklāt Sarkozī ticis nelikumīgi informēts, ka viņa telefona sarunas tiek noklausītas saistībā ar apsūdzībām, ka viņa 2007.gada prezidenta vēlēšanu kampaņu finansējis toreizējais Lībijas diktators Muamars Kadafi.

Lieta var sagraut Sarkozī cerības uz atgriešanos politikā un iespējamo kandidēšanu 2017.gada prezidenta vēlēšanās.

"Situācija ir nopietna, un apsūdzības ir nopietnas. Un vēl jo vairāk - tās skar vecāko izmeklēšanas tiesnesi, advokātu un bijušo prezidentu," trešdien sacīja premjerministrs Manuels Valss.

"Vissvarīgākais ir, lai tiesu sistēma varētu strādāt neatkarīgi un mierīgi, un lai nevainības prezumpcija tiktu ievērota," telekanālam BFM sacīja premjers.

Viņš noliedza pieņēmumus, ka sociālistu valdība būtu sākusi Sarkozī vajāšanu.

"Tie neesam mēs, kas lūdz šiem tiesnešiem uzsākt izmeklēšanu," sacīja premjers.

Sarkozī noliedz viņam izvirzītās apsūdzības. Eksprezidenta sabiedrotie uzstāj, ka pret viņu izvērstas raganu medības.

"Nekad agrāk bijušas prezidents nav pieredzējis šādu apiešanos, šādu naida izvirdumu," sacīja sacīja Nicas mērs, Sarkozī Tautas kustības savienības (UMP) biedrs Kristians Estrozī.

Lieta tika ierosināta pēc tam, kad tiesneši, kas izmeklēja apsūdzības par Sarkozī kampaņas 2007.gadā it kā saņemto Kadafi naudu, 2013.gada aprīlī ieguva bezprecedenta atļauju noklausīties eksprezidenta telefonu.

Pēc četriem neauglīgiem mēnešiem viņi atklāja, ka Sarkozī ir bijis slepens telefons, kas bijis reģistrēts uz izdomāta vārda. Iegūstot datus no šīs ierīces, tika uzsākta izmeklēšana par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu.

Lietas pamatā ir apsūdzības, ka Sarkozī pirms 2007.gada vēlēšanām no Kadafi saņēmis 50 miljonus eiro, kā arī ar naudu piestūķētas aploksnes no Francijas bagātākās sievietes, kosmētikas uzņēmuma "L'Oreal" mantinieces Liliānas Betankūras.

Sarkozī sacījis, ka apsūdzības par Kadafi naudas saņemšanu ir smieklīgas, ņemot vērā viņa svarīgo lomu Kadafi gāšanā.

Pērn Sarkozī tika attaisnots lietā par Betankūras naudas saņemšanu.

Izmeklēšanā lietā par Kadafi naudas saņemšanu turpinās. Tāpat turpinās citu lietu izmeklēšana, kurās ir iejaukts Sarkozī.

To vidū ir arī apsūdzības, ka Sarkozī, vēl pirms kļūt par prezidentu, palīdzējis organizēt nelikumīgu komisijas naudas iegūšanu no bruņojuma tirdzniecības darījumiem ar Pakistānu.


    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!