Foto: Reuters/Scanpix
Lai gan Spānijas karalis Felipe VI otrdien valdības veidošanu uzticējis sociālistu līderim Pedro Sančesam, viņa izredzes izveidot koalīciju ir niecīgas, ziņo aģentūra "Reuters".

Sančess norādījis, ka pieņēmis karaļa piedāvājumu uzsākt koalīcijas sarunas, jo viņš vēloties rast izeju no politiskā strupceļa, lai izvairītos no nepieciešamības tuvāko mēnešu laikā rīkot jaunas vēlēšanas.

Spānija dzīvo bez pilnīgi rīcībspējīgas valdības kopš 20.decembrī notikušajām parlamenta vēlēšanām, un līdzšinējās sarunas par jauna kabineta veidošanu bijušas neveiksmīgas.

Pēc pirmās sarunu kārtas karalis valdības veidošanu uzticēja līdzšinējam premjerministram Marjano Rahojam, jo viņa pārstāvētā konservatīvā Tautas partija (PP) vēlēšanās ieguva visvairāk balsu.

Taču PP vēlēšanās zaudēja absolūto vairākumu, un, trūkstot citu partiju atbalstam, Rahoja kabinetam nebija cerību izturēt parlamenta uzticības balsojumu.

Otrdien Rahojs karalim atkārtoti apstiprināja, ka viņam joprojām nav vairākuma likumdevēju sapulcē, un tāpēc Felipe atkāroti viņu vairs neizraudzījās.

Sančess paziņojis, ka jau trešdien uzsāks sarunas ar visām partijām, tostarp ar PP, lai gan sociālistu līderis atkārtoti norādīja, ka aktīvi nemēģinās iegūt to partiju atbalstu, kas pieļauj Katalonijas neatkarību.

"Sociālistu partija ir pieņēmusi izaicinājumu, lai Spānijai un tās pilsoņiem vairāk nekā 40 dienas pēc vēlēšanām būtu valdība, kas [valsti] pārvalda ar dialoga palīdzību un visu labā," pēc nominēšanas premjera amatam paziņoja Sančess. "Šis ir jauns politiskais laikmets, parlamentā esot vairāk nekā divām partijām, ar jaunu dinamiku, jaunām problēmām un jauniem risinājumiem."

Tomēr nevēlēšanās veidot koalīciju ar PP un vairāku ietekmīgu sociālistu līderu iebildumi pret sadarbību ar kreiso ekstrēmistu partiju "Podemons" ("Mēs varam") vai ar reģionālajām partijām mazina izredzes, ka Sančesam varētu izdoties izveidot valdību.

Teorētiski sociālisti varētu nodrošināt vairākumu, piekrītot sadarbībai ar "Podemos" un ar citām kreisajām vai reģionālajām partijām, taču starp sociālistiem un kreisajiem ekstrēmistiem pastāv nopietnas domstarpības vairākos svarīgos jautājumos, tostarp par iespējamo neatkarības referenduma rīkošanu Katalonijā.

Ņemot vērā līdz šim nepieredzēto parlamenta fragmentāciju, nepieciešams panākt, lai valdības programmu atbalstītu vismaz četras partijas, kamēr vairākas citas uzticības balsojumā vismaz atturētos. Tāpēc Sančesu sagaida ļoti smagas un ilgstošas sarunas.

Viņš jau paziņojis, ka būs nepieciešams vismaz mēnesis, pirms sociālisti būs gatavi uzticības balsojumam parlamentā.

"Podemos" un otrs jaunpienācējs parlamentā - centriskā partija "Ciudadanos" ("Pilsoņi") - otrdien paziņoja, ka ir gatavas sarunām par iespējamo vienošanos ar sociālistiem, lai gan nevienai no tām atsevišķi nav pietiekami daudz balsu, lai nodrošinātu parlamentāro vairākumu.

Tomēr "Ciudadanos" līderis Alberts Rivera paziņoja, ka ir gatavs sniegt roku Sančesam, lai atvērtu "aizraujošu jaunu nodaļu" Spānijas politikā.

Savukārt "Podemos" vadītājs Pablo Iglesiass norādīja, ka sociālistiem ir tikai divas iespējas.

"Viena ir "lielā koalīcija", kas paredz vienošanos ar PP un "Ciudadanos", bet otra ir progresa izvēle ar mums un [bijušo komunistu veidoto partiju] "Apvienotie kreisie" ("Izquierda Unida")," uzsvēra Iglesiass.

Tikmēr Rahojs paziņoja, ka joprojām dod priekšroku "lielajai koalīcijai", taču šobrīd tas nav iespējams, jo pret to iebilst Sančess.

Vienlaikus PP līderis norādīja, ka atkarībā no notikumiem nākamajās nedēļās, konservatīvie vēlreiz varētu mēģināt izveidot parlamentāro vairākumu.

Saskaņā ar Spānijas konstitūciju valdības veidošanai atvēlēto divu mēnešu atskaite sākas no brīža, kad parlamentā noticis pirmais uzticības balsojums. Ja divi mēneši paiet, bet valdību joprojām nav izdevies izveidot, tiek izsludinātas ārkārtas vēlēšanas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!