Foto: AFP/Scanpix

ASV pilsētā Ņujorkā fiksēts līdz šim nebijis rekords – jau 11 dienas pilsētā nav reģistrēta neviena slepkavība, vēsta "The New York Observer".

Tiek norādīts, ka pēdējā slepkavība fiksēta 1.februārī pulksten 22:30 Hārlemā, kur nošauts kāds vīrietis.

Saskaņā ar statistiku, iepriekšējais rekords bijis 2013.gadā periodā no 13. līdz 22.februārim, taču toreiz tas ilga tikai deviņas dienas.

Izdevums norāda, ka kriminologi izvairās no pārsteidzīgiem secinājumiem par veiksmīgu cīņu ar noziedzību. Viņuprāt, noziegumu statistikas izmaiņas atkarīgas no daudziem faktoriem, un tiem ir ciklisks raksturs, tāpēc viņi pieļauj, ka pēc slepkavību skaita samazinājuma var sekot to uzplaiksnījums.

Kopš 20.gadsimta 90.gadiem ASV varasiestādes fiksējušas slepkavību skaita samazināšanos par 79,7%, zādzību skaitu par 82%, bet cilvēku piekaušanu – par 57,9%. Izvarošanas gadījumu skaits samazinājies par 52,7%, taču pētnieki šo rādītāju sauc ar uzsvaru, ka nereti upuri slēpj nozieguma faktu, tāpēc statistika var būt nepilnīga.

Kriminoloģijā joprojām turpinās spraigas diskusijas par to, kas ir kļuvis par iemeslu tik būtiskam noziedznieku aktivitātes kritumam. Daži par ietekmīgāko faktoru uzskata abortu legalizēšanu, bet citi nosauc "bandītisma izmiršanu".

Eksperti pievērš uzmanību arī "sasisto logu" teorijai, kuras piekritējs bijis iepriekšējais Ņujorkas mērs Rūdolfs Džuliāni. Teorija paredz, ka, ja cilvēkus sodīt arī par mazākiem noziegumiem, tad tas novedīs līdz lielo noziegumu skaita samazināšanai. Šādu secinājumu kriminologi izdarījuši, par piemēru minot ēku ar sasistu logu – ja tajā neieliks jaunu stiklu, tad pamazām huligāni izsitīs logus arī citviet ēkā.

Tiek norādīts, ka šāda pieeja, piemēram, ļāvusi izskaut nelegālos automašīnu stiklu tīrītājus, kas uz ielām uzspieda savus pakalpojumus autovadītājiem.

Džuliāni savas darbības laikā ieviesis programmu "CompStat", kas ļauj tiešsaistē sekot līdzi krimināldarbībai uz dažādām pilsētas ielām. Atbildība par iespējamo noziegumu aktivitātēm bija jāuzņemas rajonu policistu priekšniekiem.

Programma, kas 1996.gadā saņēmusi apbalvojumu kā labākais jaunievedums valsts pārvaldes jomā, ļāvusi policijai apturēt noziegumu skaita augšanas tendences agrajā posmā. Pašlaik programma tiek ieviesta citās ASV pilsētās un arī ārvalstīs.

Vienlaikus izdevums atzīmē, ka kriminologi diezin vai spēj izskaidrot noziegumu skaita samazināšanos Eiropā, kur vairākās valstīs kontinenta dienvidos slepkavību skaits ir samazinājies divas reizes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!