Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kroņprinča Salmana sākto sociālo reformu ietvaros Saūda Arābija pirmdien atcēlusi desmitgadēm ilgo kinoteātru aizliegumu, ļaujot no 2018. gada sākuma darboties valstī komerciālajiem kinoteātriem. Kultūras un informācijas ministrija paziņoja, ka valdība nekavējoties sāks kinoteātru licencēšanu.

Kinoteātru darbība Saūda Arābijā tika aizliegta pirms vairāk nekā 35 gadiem. To atdzimšana būs pagrieziena punkts kultūras ekonomikas attīstīšanā.

Stingrās nostājas atbalstītāji, kuri saskata kinoteātros apdraudējumu kultūrai un reliģiskajai identitātei, joprojām iebilst pret kinoteātru atvēršanu, uzskatot, ka to slēgšana pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados bija pareizs solis. Saūda Arābijas augstākais garīdznieks vēl šā gada janvārī brīdināja par kinoteātru izvirtību, apgalvojot, ka tie graus tautas morāli.

Saūda Arābijas kino nozares pārstāvji jau sen uzstāj, ka kinoteātru aizliegums "YouTube" laikmetā ir bezjēdzīgs. Ārzemju filmas Saūda Arābijā nokļūst, pateicoties internetam, ar kura palīdzību iespējams apiet oficiālos izplatīšanas kanālus un reizēm arī valsts cenzoru kontroli.

Kopš Mohammads bin Salmans šogad jūnijā kļuva par kroņprinci un faktisko valsts vadītāju, viņš konservatīvajā karalistē īsteno plašas reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!