Pasaulē lielākā naftas ražotājvalsts Saūda Arābija paziņojusi, ka tuvākajā laikā ir gatava palielināt naftas ieguvi par sešiem procentiem jeb par 500 tūkstošiem barelu dienā, liekot saprast, ka arī citi eksportētāji varētu sekot tās piemēram.
Tā vēstī aģentūra "Bloomberg", atsaucoties uz Lielbritānijas masu informācijas līdzekļu ziņām.

Tomēr Saūda Arābijas oficiālās personas uzsver, ka naftas ieguves kvota tiks paaugstināta tikai pēc konsultācijām ar citām OPEC valstīm, kuru kopējā daļa pasaules naftas ieguves tirgū ir aptuveni 40 procenti.

"Saūda Arābija atkārtoti ir paziņojusi, ka ir gatava apturēt cenu kāpumu. Ziņas par to izraisīs naftas cenu nekavējošu kritumu par vienu ASV dolāru barelā. Ja šim piemēram sekos arī citi naftas eksportēji - Kuveita un Meksika -, naftas cena nokritīsies zem 30 ASV dolāriem par barelu," prognozēja kompānijas "Fimat USA" risku pārvaldes nodaļas viceprezidents Džons Kildufs.

Saūda Arābijas lēmumu pozitīvi novērtēja ASV administrācija, paziņojot, ka "naftas ieguves un pārdošanas palielināšana par pieņemamām cenām ir visu interesēs," raksta "Bloomberg".

Reaģējot uz šīm ziņām, jēlnaftas cenas otrdien Londonā saruka. "Brent" naftas līgumu cena augusta piegādēm otrdien pēcpusdienā bija 30,34 ASV dolāri par barelu - par 76 centiem zemāka nekā slēgšanas brīdī pirmdien.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!