Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābija caur dažādiem izlīgumiem ar korupcijā apsūdzētajiem biznesmeņiem un amatpersonām iekasēs vairāk nekā 100 miljardus dolāru (ap 80 miljardiem eiro), vēsta aģentūra "Reuters".

Ģenerālprokurora otrdienas paziņojums par vērienīgo naudas summu iezīmē kroņprinča Mohammada bin Salmana politisko uzvaru. Viņš pērn novembrī sāka vērienīgu pretkorupcijas kampaņu, aizturot simtiem augsta ranga amatpersonu un biznesmeņu.

Vairums aizturēto bin Salmans iesprostoja un pratināja Rijādas viesnīcā "Ritz-Carlton". Visi viesnīcā izmitinātie nu ir atbrīvoti vai nogādāti cietumā, un tā februārī atsāks uzņemt viesus, raksta "Reuters".

Daļa korupcijā apsūdzēto piekritusi samaksāt par izlīgumu. Šādā ceļā Saūda Arābija iekasēs vairāk nekā 100 miljardus dolāru gan skaidrā naudā, gan kā dažādus vērtīgus īpašumus.

Ja Saūda Arābijai izdosies šo summu iegūt, tas valdībai kalpotu kā vērienīgs finansiālais stimuls, jo zemās naftas cenas dēļ valsts ekonomika šobrīd nīkuļo, skaidro "Reuters". Šī gada valsts budžets plānots ar 52 miljardu dolāru (ap 42 miljardi eiro) deficītu.

Valdība gan nav sniegusi skaidrojumu par elites pārstāvjiem izvirzītajām apsūdzībām, kas Saūda Arābijas cīņu pret korupciju padara necaurskatāmu. Bažas par vērienīgās aizturēšanas savtīgām politiskajām kroņprinča bin Salmana interesēm raisījusi mirušā karaļa Abdullas dēla prinča Miteba bin Abdullas atbrīvošana no nacionālās gvardes ministra amata un apcietināšana. Bin Abdulla no aresta atpirkās par miljardu dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!