Palielinoties spriedzei, ko izraisījusi pazīstamā saūdarābu šiītu garīdznieka šeiha Nimra an Nimra sodīšana nāvi, Saūda Arābija svētdien sarāvusi diplomātiskās saites ar Irānu.

"Saūda Arābijas Karaliste ir nolēmusi saraut savas saites ar Irānu un pieprasījusi, lai visi Irānas diplomātiskās misijas locekļi 48 stundu laikā pamet valsti," paziņoja Saūda Arābijas ārlietu ministrs Abdels al Džubeirs.

Preses konferencē Rijādā ministrs apliecināja, ka saūdarābu diplomāti jau ir pametuši Teherānu.

Protestējot pret šiītu garīdznieka nogalināšanu, protestētāji naktī uz svētdienu iebruka Saūda Arābijas vēstniecībā Teherānā.

Protesti pret Nimra sodīšanu ar nāvi notikuši arī Bahreinā, Pakistānā un Indijas Kašmiras apgabalā, citās musulmaņu zemēs.

Irānas, Irākas, Libānas un Sīrijas amatpersonas nosodījušas nāvessoda izpildīšanu Nimram.

Šeihs Nimrs bija viens no redzamākajiem atbalstītājiem plašajiem pret valdību vērstajiem protestiem, kas 2011.gadā izraisījās Saūda Arābijas Austrumu provincē. Viņa arests pirms diviem gadiem, kura gaitā viņš arī tika sašauts, izraisīja nekārtības, kas turpinājās vairākas dienas.

Nimrs bija viens no 47 sestdien ar nāvi sodītajiem cilvēkiem, kas tika notiesāti saistībā ar apsūdzībām "terorismā" un sadarbībā ar "Al Qaeda".

Saūda Arābija, kur iedzīvotāju vairākums ir sunnīti, un Irāna, kur iedzīvotāju vairākums ir šiīti, atbalsta konkurējošos spēkus Sīrijas un Jemenas konfliktos un attiecības abu valstu starpā jau tā pēdējā laikā pasliktinājušās.

Bažas par garīdznieka sodīšanu ar nāvi un šī soļa sekām paudusi arī ASV un Eiropas Savienība (ES).

Vašingtona norādīja, ka Saūda Arābija riskē saasināt starpkopienu spriedzi laikā, kad to steidzami nepieciešams mazināt.

Arī ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns pauda šoku par notikušo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!