Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saūda Arābijas karalis Salmans skarbi kritizējis ASV prezidenta Donalda Trampa lēmumu, kurš paredz ASV vēstniecības Izraēlā pārvietošanu no Telavivas uz Jeruzalemi.

"Mēs atkārtoti noraidam ASV lēmumu par vēstniecības pārvietošanu uz Jeruzalemi," atklājot Arābu līgas samitu Saūda Arābijas pilsētā Dāhrānā, uzsvēra Salmans.

"Austrumjeruzaleme ir neatņemama palestīniešu zemes daļa," apgalvoja karalis.

Viņš sestdien nācis klajā ar paziņojumu, ka Saūda Arābija piešķir 150 miljonus dolāru (120 miljonus eiro) islāma mantojuma uzturēšanai Austrumjeruzalemē, ziņo "Sky News".

Jau ziņots, ka ASV viceprezidents Maiks Penss janvārī vizītē Jeruzalemē solījis, ka Savienotās Valstis pārcels savu vēstniecību Izraēlā no Telavivas uz Jeruzalemi līdz 2019. gada beigām.

"Jeruzaleme ir Izraēlas galvaspilsēta, un tādēļ prezidents Tramps devis rīkojumu Valsts departamentam nekavējoties sākt sagatavošanos, lai pārvietotu Savienoto Valstu vēstniecību no Telavivas uz Jeruzalemi," sacīja Penss.

Tramps ir izpelnījies palestīniešu sašutumu arī par savu lēmumu oficiāli atzīt Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi un Rietumkrastu 1967. gadā, bet starptautiskā sabiedrība šo soli nav atzinusi.

Izraēla vēlāk Austrumjeruzalemi anektēja un uzskata, ka visa pilsēta ir tās galvaspilsēta. Savukārt palestīnieši vēlas, lai Austrumjeruzaleme kļūst par viņu nākotnes valsts galvaspilsētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!