Foto: AFP/Scanpix

Saūda Arābijas vadītā arābu valstu koalīcija svētdien paziņojusi, ka izmeklēs gaisa triecienus, kuros Jemenā gāja bojā 140 cilvēki pēc tam, kad Vašingtona brīdināja, ka pārskatīs savu atbalstu aliansei.

ANO informācija liecina, ka uzlidojumos Sanā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 140 cilvēki, bet 525 guvuši ievainojumus.

Irānas atbalstītie Jemenas nemiernieki hutieši par šiem uzlidojumiemSanā vainoja Saūda Arābiju.

Pēc sākotnējas atbildības noliegšanas koalīcija paziņoja, ka ir gatava izmeklēt notikušo.

"Koalīcija izmeklēs lietu kopā ar (..) Savienoto Valstu ekspertiem," koalīcijas paziņojumu publiskoja Saūda Arābijas oficiālā ziņu aģentūra "Saudi Press Agency".

Šie gaisa triecienu var vēl vairāk saspīlēt ASV un Saūda Arābijas attiecības.

"Ņemot vērā šo un citus nesenos incidentus, mēs esam sākuši tūlītēju mūsu jau tā ievērojami samazinātā atbalsta Saūda Arābijas vadītajai koalīcijai pārskatīšanu un esam gatavi pielāgot mūsu atbalstu, lai tas labāk saskanētu ar ASV principiem, vērtībām un interesēm," paziņoja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāvis Neds Praiss.

Augustā ASV bruņotie spēki pavēstīja, ka ir samazinājuši arābu valstu koalīciju atbalstošo izlūkošanas padomnieku skaitu, ņemot vērā bažas par civiliedzīvotāju upuriem.

Vairāk nekā 6700 cilvēku, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, Jemenā gājuši bojā kopš koalīcijas intervences pērn martā, liecina Apvienoto Nāciju Organizācijas dati.

Saūda Arābijas vadītā un ASV atbalstītā arābu valstu koalīcija, kas atbalsta starptautiski atzīto Jemenas valdību, kopš pērnā marta cīnās pret hutiešiem un to sabiedrotajiem. Hutieši kopš 2014. gada septembra kontrolē Jemenas galvaspilsētu Sanu, un viņu virzīšanās uz priekšu pamudināja koalīciju 2015.gada martā iesaistīties karadarbībā Jemenā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!