Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lietuvas Gaisa Kara spēku Aviācijas bāzē Šauļos piektdien ieradušies septiņi ASV iznīcinātāji "F-15C", kas pievienojušies septiņiem citiem amerikāņu iznīcinātājiem, kuri šobrīd rotācijas kārtībā pilda NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju.

Kā ziņu aģentūrai BNS pastāstījusi Lietuvas Gaisa Kara spēku Aviācijas bāzes pārstāve kapteine Ieva Gulbiniene, vēl septiņi iznīcinātāji uz Lietuvu atsūtīti saistībā ar mācībām. Tik daudz sabiedroto spēku iznīcinātāju Lietuvā nav atradušies nekad. Lielākais skaits tur tika izvietots 2014. gadā, kad, pastiprinoties spriedzei reģionā pēc Krievijas aneksijas Krimā, ASV uz Lietuvu atsūtīja desmit iznīcinātājus.

Aizsardzības ministra pārstāve Vita Ramanauskaite aģentūrai sacījusi, ka papildu iznīcinātāji Šauļos dislocēti saistībā ar kopīgām amerikāņu un lietuviešu mācībām, kas turpināsies līdz 10.novembrim. "Lielāks lidmašīnu skaits vajadzīgs nepieciešamā mācību mēroga nodrošināšanai," viņa piebildusi.

Kā savukārt norādīts ASV Gaisa kara spēku Eiropas un Āfrikas struktūrvienības paziņojumā, dislocējot papildu lidmašīnas, galvenā uzmanība veltīta "vispārējās sagatavotības uzturēšanai, vienlaikus pilnveidojot sadarbību ar partneriem Baltijā". Tajā uzsvērts, ka "šī mācību dislokācija nošķirta no NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijas", tikmēr bāzes pārstāve Gulbiniene izteikusies, ka piektdien ieradušās lidmašīnas formāli pieskaitāmas pie misijas.

Vēl četri NATO gaisa telpas patrulēšanas misijas iznīcinātāji no Beļģijas pašlaik dislocēti Igaunijā.

Parasti šai misijā gan Lietuvā, gan Igaunijā dislocēts pa četriem iznīcinātājiem, bet septembrī saistībā ar gaidāmajām Krievijas un Baltkrievijas kopīgajām militārajām mācībām "Zapad" Šauļos tika izvietoti septiņi ASV iznīcinātāji "F-15C Eagle".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!