Foto: Reuters/Scanpix

Maskava un Kijeva vienojušās par Ukrainas pilotes Nadijas Savčenko un Krievijas karavīru Aleksandra Aleksandrova un Jevgēņija Jerofejeva apmaiņas mehānismu, atsaucoties uz saviem avotiem, piektdien vēsta Krievijas tīmekļa medijs RBC. Ukraina un Krievija ieslodzītos līdz maija beigām nodos pretējai pusei soda izciešanai dzimtenē.

Informāciju par gaidāmo apmaiņu medijam atklājusi federālo struktūru amatpersona. To apstiprinājis arī Federācijas Padomei tuvs avots.

Ukrainas pilotes un Krievijas karavīru apmaiņa notiks sinhroni, bet tikai pēc tam, kad būs stājies spēkā spriedums Aleksandrova un Jerofejeva lietā – ne ātrāk kā maija vidū.

Atbilstoši Krievijas likumiem spriedums stājas spēkā desmit dienas pēc pasludināšanas, ja netiek iesniegtas apelācijas sūdzības, bet atbilstoši Ukrainas likumiem – pēc 30 dienām.

Spriedums Savčenko lietā stājās spēkā 5. aprīlī, bet spriedums Aleksandrova un Jerofejeva lietā stāsies spēkā tika maija vidū, ja tas netiks pārsūdzēts.

"Ir jāpaiet pārsūdzēšanas procedūras termiņiem, tāpēc līdz maijam viss paliek karājoties gaisā," sacīja sarunbiedrs Federācijas Padomē.

Līdzās Savčenko lietai tiks spriests par vēl vairāku Krievijas iedzīvotāju apmaiņu, sacīja RBC sarunbiedrs.

Krievijas tiesa 22. martā atzina Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014. gadā. Savčenko, kas vainu apsūdzībās noliedz, piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Savukārt Ukrainas tiesa pirmdien piesprieda 14 gadus cietumā pērn maijā Luhanskas apgabalā valsts austrumos sagūstītajiem diviem Krievijas armijas karavīriem – 3. gvardes īpašo uzdevumu brigādes kapteinim Jevgeņijam Jerofejevam un seržantam Aleksandram Aleksandrovam.

Krievijas karavīri ir vainīgi agresīvā karā ar iepriekšēju vienošanos, palīdzības sniegšanā teroristiskām organizācijām un teroraktu sarīkošanā, nosprieda tiesa.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!