Foto: Reuters/Scanpix

Ukrainas parlamenta deputāte un bijusī armijas pilote Nadija Savčenko, kura maijā tika atbrīvota no ieslodzījuma Krievijā, pieteikusi jaunu badastreiku, protestējot pret Kijevas nespēju panākt kara gūstekņu atbrīvošanu Austrumukrainā.

Pēc gūsta Krievijā Savčenko izteica kritiku valdībai par nespēju atrisināt Austrumukrainas konfliktu, kurā 27 mēnešu laikā dzīvību zaudējuši gandrīz 9500 cilvēki.

Savčenko arī apņēmusies palīdzēt atbrīvot vairāk nekā 100 Ukrainas armijas karavīru, ko valsts austrumos sagūstījušas Krievijas atbalstītās kaujinieku bandas.

"Streiks turpināsies, līdz tiks sasniegts pozitīvs rezultāts," paziņoja bijusī armijas pilote.

Savčenko sacīja, ka vēlas arī politieslodzīto atgriešanos no Krievijas un Krimas, kas būtu panākama Maskavas un Kijevas sarunu ceļā.

Atrodoties ieslodzījumā Krievijā, Savčenko vairākkārt pieteica badastreiku, ko reizēm ievēroja nedēļām ilgi.

Vairākās sabiedriskās domas aptaujās Savčenko ierindojas Ukrainas populārāko politiķu vidū, tomēr politiskajā elitē viņa iemantojusi arī ienaidniekus, jo aicinājusi sākt sarunas ar Austrumukrainas kaujiniekiem.

Krievijas apbruņotie promaskaviskie kaujinieki sagūstīja Savčenko 2014.gada 17.jūnijā brīdī, kad viņa netālu no Luhanskas palīdzēja no kaujas lauka iznest ievainotos karavīrus. Drīz pēc tam kaujinieki aizveda Savčenko no Ukrainas uz Krieviju, kur nodeva varasiestādēm.

Sākumā viņa tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē Ukrainas Luhanskas reģionā. Vēlāk apsūdzība tika pārkvalificēta uz smagāku - Savčenko tika tieši apsūdzēta žurnālistu nogalināšanā.

Savčenko savu vainu noliedza, un decembra beigās viņas advokāti iepazīstināja ar dokumentiem, kas liecina, ka brīdī, kad žurnālisti iekļuva mīnmetēju ugunī, Savčenko jau atradās promaskavisko kaujinieku gūstā, kas viņu vēlāk aizveda uz Krieviju.

Bijusī Ukrainas armijas virsniece pavadīja divus gadus ieslodzījumā Krievijā, kur tika apsūdzēta līdzdalībā divu Krievijas žurnālistu nāvē apšaudes laikā Luhanskas apgabalā. Viņa pēc aizturēšanas 2014.gada vasarā arī tika apsūdzēta par nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Šā gada 22. martā Krievijas tiesa atzina 35 gadus veco Savčenko par vainīgu un piesprieda 22 gadu ieslodzījumu vispārējā režīma kolonijā. Savčenko neatzina sevi par vainīgu šajās apsūdzībās. 25.maijā viņa tika atbrīvota apmaiņā pret diviem Krievijas karavīriem un atgriezās Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!