Foto: AP/Scanpix

Igaunijas Centra partijas vadītāja Edgara Savisāra izteikumi par partijas vēlmi "atdalīties no Igaunijas tiesiskās sistēmas" vedina domāt, ka viņš "grib pārvērst visu Igauniju par apgabalu, kas tiek pārvaldīts, pārkāpjot tiesiskas valsts normas," paziņojis Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Komentējot prokrieviskā Igaunijas politikas veterāna teikto, prezidents savā feisbuka profilā turklāt lietojis vārdu "apgabals" krievu valodā - "oblastj".

"Vienas mūsu parlamentā pārstāvētās partijas vadītājs svētdien paziņoja par savas partijas nepakļaušanos mūsu valstij un tās konstitūcijai, solot atdalīt Centra partiju no mūsu tiesiskās sistēmas," raksta Ilvess. "Divdesmit piecus demokrātijas gadus šis cilvēks grib pārvērst Igauniju par apgabalu, kas tiek pārvaldīts necaurredzami un pārkāpjot tiesiskas valsts normas, - tā, kā jau mēdz pārvaldīt apgabalus."

"Tas nekad vairs neatkārtosies - tauta nepiekrīt. Igaunija nekļūs par "oblastj"," viņš uzsvēris.

Savisārs, kas svētdien atkārtoti ievēlēts Centra partijas priekšsēdētāja amatā, savā runā paziņoja, ka partija plāno veikt grozījumus statūtos, paredzot atdalīties no Igaunijas tiesiskās sistēmas.

Pēc viņa teiktā, tas būšot "civilizēts veids, kā izteikt neuzticību Igaunijas prokuratūrai, [Drošības policijai] KaPo un tiesu varai".

Kā pirmdien skaidrojusi Centra partijas priekšsēdētāja vietniece Sireta Kotka, partijas kongresa laikā pieņemti statūtu grozījumi, kas ļauj tajā atrasties krimināli sodītām personām.

KaPo preses sekretāre Agnese Sūrmetsa-Otsa norādījusi, ka Savisāra sacītais "acīmredzot jāvērtē kā retorisks izteikums", jo partijas statūti nevar būt pretrunā ar valsts likumiem un tādēļ nav iemesla uztraukties, ka Centra partija patiešām atdalīsies no Igaunijas tiesiskās sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!