Foto: AFP/Scanpix

Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible trešdien brīdinājis, ka milzīgais nelegālo imigrantu pieplūdums Vācijai un Eiropai var pārtapt "lavīnā", ja netiks kontrolēts.

Ministra komentāri izpelnījušies kritiku un pat nosodījumu.

Tieslietu ministrs Heiko Māss, kurš pārstāv sociāldemokrātus (SPD) uzsvēra, ka cilvēki, kuriem nepieciešama palīdzība, "nav dabas katastrofa".

"Lavīnu viegli var izraisīt neuzmanīgs slēpotājs, kurš dodas lejup pa nogāzi un sakustina nedaudz sniega," uzrunājot aptuveni 200 cilvēku konferencē Berlīnē, norādīja Šeible, piebilstot, ka šajā brīdī grūti pateikt, vai lavīna jau sasniegusi ieleju vai vēl atrodas nogāzes sākumā.

Eiropas sabiedrībai saskaroties ar globalizāciju, Eiropa spēs tikt galā ar šo krīzi tikai kopīgiem spēkiem, uzsvēra ministrs, kurš līdz šim nav izcēlies ar plašiem komentāriem par bēgļu krīzi, galvenokārt tikai apliecinājis, ka Vācija spēs finansiāli tikt galā ar to.

Šeible sacīja, ka Vācija nespēs atrisināt šo problēmu viena, pat ja noslēgs robežas starp savām federālajām zemēm.

Vai nu tā, "vai arī tas mums var izvērsties ļoti slikti", viņš piebilda.

Māss savukārt uzsvēra, ka diskusijās par bēgļiem vajadzētu būt nosvērtiem un lieki neuzkurināt liesmu.

Tikmēr Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriels, kurš arī pārstāv SPD, izteicies, ka šādu salīdzinājumu neizvēlētos.

Ziņu vietne "Spiegel Online" nodēvējusi Šeibles izteikumus par "nepareiziem un bīstamiem", norādot, ka tā mēdzot runāt "ksenofobi un demagogi".

"Spiegel Online" arī pieļāvis, ka Šeible šādi uzbrucis Merkelei.

"Šeible grauj Merkeles autoritāti. Vai nu viņš vēlas, lai viņa maina kursu savā bēgļu politikā, vai arī vēlas viņas darbu," raksta ziņu vietne.

Šeible pieder pie Merkeles pārstāvētajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un tiek uzskatīts par vienu no viņas uzticamākajiem sabiedrotajiem.

Tomēr, nelegālo imigrantu plūsmai nerimstot, Merkele izpelnījusies kritiku pat savas konservatīvās alianses rindās.

Atbilstoši Starptautiskās Migrācijas organizācijas (IOM) datiem šogad Eiropā, šķērsojot Vidusjūru, kopumā ieradušies jau vairāk nekā 800 000 nelegālo imigrantu.

Viņu lielākā daļa necenšas palikt Itālijā vai Grieķijā - pirmajās Eiropas Savienības (ES) valstīs, kuras viņi sasniedz -, bet dodas tālāk uz Vāciju, kur valsts patvēruma meklētājiem nodrošina dāsnus pabalstus un sociālās garantijas.

Otrs populārākais nelegālo imigrantu galamērķis ES ir Zviedrija, kur viņi arī līdz šim varēja rēķināties ar dāsnu valsts atbalstu.

Tomēr trešdien Zviedrijas valdība paziņoja, ka uz laiku atjaunos robežkontroli, lai tiktu galā ar bezprecedenta imigrantu pieplūdumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!