Foto: Reuters/Scanpix

Krievija Lietuvā izveidojusi veselu propagandas infrastruktūru, kas tiek finansēta, pārkāpjot likumus, žurnālistiem sacījis Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs Artūrs Paulausks. Vienlaikus viņš atzinis, ka Lietuvā Maskavas propagandai nav īpaši liela auditorija, bet, piemēram, attiecībā uz Latviju šī darbība norisinās daudz sekmīgāk.

Atbildes uz jautājumiem, kā tiek finansēta un kā darbojas Krievijas propaganda Lietuvā, trešdien meklētas slēgtā Seima komitejas apspriedē ar Valsts drošības departamenta (VSD) pārstāvjiem, kas informējuši deputātus par apdraudējumiem Lietuvas informatīvajai drošībai.

"VSD parādīja visu Krievijas propagandas infrastruktūru, kas darbojas Lietuvā, - cik te izveidots daudz dažādu institūciju, ar kuru starpniecību krievi pa dažādiem kanāliem darbojas un izplata savu propagandu. Parādītas shēmas, kā visi šie kanāli tiek finansēti, kā tie iegūst naudu. Izrādās, ka darbojas visādi "ofšori", aploksnes, visa sistēma tiek finansēta, pārkāpjot likumus," viņš piebildis.

Materiālus par iespējamajiem likumpārkāpumiem VSD nodevis tiesībsargāšanas iestādēm.

Paulausks minējis, ka apspriedē nosaukta arī konkrēta summa, ko Krievija atvēl propagandas izplatīšanai Lietuvā. Viņš piebildis, ka to nevar izpaust, tomēr atzinis, ka šīs finanšu plūsmas gadā mērojamas simtos tūkstošos eiro.

"Mēs analizējām, kā tiek finansēti krievvalodīgie mediji Lietuvā, kas izplata Krievijas propagandu un saņem tiešus norādījumus no Maskavas, no vēstniecības un citiem avotiem. Tam tiek atvēlēti simtiem tūkstoši eiro," norādījis Paulausks.

VSD informējis deputātus arī par to, kā darbam propagandas kanālos tiek vervēti Lietuvas pilsoņi - jau skolā jauniešus mēģina ieinteresēt par žurnālista darbu, tad viņus nosūta uz Krieviju mācīties žurnālistiku, un pēc atgriešanās viņi tiek iesaistīti propagandas darbā.

Kā Krievijas propagandas kanālus Seima Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas priekšsēdētājs minējis Pirmo Baltijas kanālu, trīs krievu valodā iznākošus laikrakstus un portālu "Baltnews".

"[Darbojas] dažādas institūcijas, šobrīd tiek mēģināts rast iespēju vai nu izveidot, vai nopirkt radiostaciju. Līdz šim tas nav izdevies, bet drukātajos medijos, televīzijā un interneta kanālos šis darbs tiek veikts visnotaļ mērķtiecīgi," viņš stāstījis.

Vienlaikus Paulausks norādījis, ka Kremļa ruporu auditorija Lietuvā nav necik liela.

"Viņiem nesokas viegli. Citās apkārtējās valstīs, Latvijā visa šī darbība norisinās daudz sekmīgāk, Lietuvā nav lielas auditorijas. (..) Protams, televīziju, šovus skatās, bet avīžu lasītāju tiešām nav daudz," viņš spriedis.

Runājot par cīņu ar Krievijas propagandu, Seima komitejas vadītājs minējis trīs galvenos virzienus - auditorijas audzināšanu, alternatīvas veidošanu un atbildības stiprināšanu.

"Runājām, ka ir vajadzīgas alternatīvas. Daži kanāli vai laikraksti, iespējams, vienkārši pārdodas, meklējot izdzīvošanas iespējas. (..) Tika ļoti skaidri iezīmētas trīs lietas - audzināšana, savaldīšana un alternatīvas veidošana, kā arī atbildības jautājums," viņš uzsvēris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!