Foto: AFP/Scanpix

Ciklona "Sendija" ("Sandy") izraisīti palu ūdeņi ir pārrāvuši aizsargdambi ASV Ņūdžersijas štata ziemeļos, apdraudot trīs apkaimes pilsētas, otrdien paziņoja vietējā policija.

Ņūdžersijas štata Litlferijas pilsētas policijas priekšnieks Ralfs Verdi raidsabiedrībai CNN stāstīja, ka ūdens līmenis dažviet ir paaugstinājies par 1,2 līdz 1,8 metriem, bet glābēji pa ēku otro stāvu logiem drošības apsvērumu dēļ evakuējuši iedzīvotājus.

"Šī bija ārkārtīgi grūta nakts. Elektrības joprojām nav. Mēs darām visu, kas ir mūsu spēkos," viņš teica, uzsverot, ka pilsētai patiešām draud briesmas.

Ņūdžersijas štata policija mikroblogošanas vietnē "Twitter" apstiprināja, ka no Litlferijas netālu esošajā Mūnakī pilsētā plūdu ūdeņi ir pārrāvuši dambi, tomēr detalizētāku informāciju policija nesniedza.

"Sendija" Ņūdžersijas krastus sasniedza pirmdien, nesot vējus ar orkāna spēku un lietu lielākajā daļā ASV austrumu piekrastes, applūdinot Ņujorku un paralizējot tur sabiedriskā transporta kustību.

"Sendija", kas pirmdien no orkāna reducējās par ciklonu, sasniedza sauszemi Ņūdžersijas štatā pie Atlantiksitijas, atnesot stipras lietusgāzes un vēju, plūdus un sniegu. Ciklona vēju stiprums bija līdz 36 metriem sekundē.


Viesuļvētras dēļ pirmdien bija apturēta sabiedriskā transporta kustība un aviosatiksme ASV austrumkrasta pilsētās un bija evakuēti simtiem tūkstoši cilvēku, tai skaitā 375 tūkstoši Ņujorkas pilsētā. Vētras dēļ bez elektrības ASV palikuši seši miljoni cilvēku.

"Sendija" pirms ASV sasniegšanas izraisīja vismaz 67 cilvēku bojāeju Karību jūras salās, bet ASV gājuši bojā jau vismaz 16 cilvēki.

Meteorologi prognozēja, ka "Sendija" tuvāko vienu vai pusotru diennakti apdraudēs 12 ASV štatus. Ir gaidāms, ka ciklons izraisīs arī sniegputeņus Apalaču kalnos Rietumvirdžīnijas, Virdžīnijas un Kentukijas štatos.

Tiek prognozēts, ka "Sendija" skars vairāk nekā 60 miljonus amerikāņu un nodarīs zaudējumus līdz 20 miljardu ASV dolāru (11 miljardu latu) apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!