Foto: AFP/Scanpix/LETA

Trešdien Eiropas Parlaments (EP) atbalstīja vienotas elektroniskas kontroles sistēmas ieviešanu uz Šengenas zonas, kā arī Rumānijas un Bulgārijas robežām, lai paātrinātu robežkontroli, vienlaikus vienotā sistēmā reģistrējot visus robežas šķērsotājus, kuri nav ES pilsoņi.

Vienota jaunā iebraukšanas-izbraukšanas sistēma (EES) sistēma palīdzēs kontrolēt iebraukšanu, izbraukšanu, kā arī liegt iekļūt Šengenas zonā. Sistēma vienkāršos uzraudzību, lai iebraucēji no citām zemēm nepārkāptu 90 dienu palikšanas atļauju, neregulāri ieceļojot un izceļojot pār dažādu valstu robežām. Tāpat sistēma efektīvāk apkaros organizēto noziedzību.

Sistēma atvieglos robežsargu darbu pārbaudīt, vai netiek pārkāpts 90 dienu uzturēšanās termiņš 180 dienu periodā, aizvietojot nepieciešamību spiest pasēs zīmogus un manuāli pārbaudīt datumus.

EES reģistrēs citu valstu pilsoņu vārdu, identifikācijas dokumentu, pirkstu nospiedumus, fotogrāfiju, kā arī iebraukšanas un izbraukšanas datumus un nosacījumus, kas ļauj iebraukt Eiropas Savienībā, piemēram uzturēšanās atļauja vai vīza. Šie dati pēc ievadīšanas sistēmā būs tūlītēji pieejami visos Šengenas zonas robežkontroles punktos.

Visu iebraucēju dati tikšot glabāti trīs gadus, bet uzturēšanās pārkāpumu gadījumā – piecus gadus. Līdz ar to tiesībsargājošajām iestādēm būs vienkāršāk fiksēt, novērst un izmeklēt noziedzinieku, tostarp teroristu, pārvietošanos. EES informācija būs pieejama arī vīzu izsniedzējiem un Eiropolam.

Pirkstu nospiedumu un fotogrāfiju iegūšana noversīs robežšķērsotāju iespējas ceļot ar viltotiem dokumentiem.

Paredzams ka jaunā sistēma pilnībā apmērā darbosies no 2020. gada. Tiek lēsts, ka EES ieviešana Eiropas Savienībai kopumā izmaksās ap 480 miljoniem eiro.

EES ir daļa no Eiropas Komisijas risinājumiem ES ārējo robežu stiprināšanai, ar kuriem tā nāca klajā pērnā gada aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!