Foto: AFP/Scanpix
Separātiski noskaņotie harkovieši sekojuši dumpīgo doņeckiešu piemēram un pirmdienas vakarā pie apgabala administrācijas notiekošā mītiņā vispirms izteikuši neuzticību Harkovas apgabala padomes deputātiem, bet "alternatīvie deputāti" paziņojuši par suverēnas "Harkovas tautas republikas izveidi".

"Ukrainskaja Pravda" vēsta, ka "alternatīvie deputāti" izvēlēti no pašu prokrieviski noskaņoto mītiņotāju vidus. Pēc tam, kad mītiņā nolasīts "alternatīvās apgabala padomes" locekļu saraksts, "deputāti" mēģinājuši ieiet apgabala administrācijas ēkā, taču ceļu uz iekštelpām bloķējuši miliči.

Tādēļ "alternatīvie deputāti" savu "sesiju" noturējuši ēkas vestibilā, kur paziņojuši par lēmumu dibināt suverēnu valsti - "Harkovas tautas republiku", kuras attiecības ar citām valstīm turpmāk balstīšoties uz starptautisko tiesību normām. Lēmumu gan vēl esot plānots apstiprināt visapgabala referendumā.

Tāpat "alternatīvie deputāti" nolēmuši vērsties pie gāztā prezidenta Viktora Janukoviča, kuru viņi vēl arvien uzskata par leģitīmo Ukrainas prezidentu, kā arī Krievijas Federācijas. No Janukoviča viņi sagaida, ka viņš leģitimizēs "alternatīvo deputātu" pieņemtos lēmumus, savukārt Krievijai prasīts nodrošināt netraucētu referenduma norisi Harkovas apgabalā. 

Vēlāk vakarā gan izplatījās ziņas, ka specvienībām esot izdevies padzīt separātistus no apgabala administrācijas ēkas vestibila. Kā liecina aculiecinieku fiksētie kadri, kas izplatīti sociālajos tīklos, vēlāk Harkovas apgabala administrācijas ēkā izcēlies ugunsgrēks. 


Mītiņa laikā separātiski noskaņotie ļaudis piekāvuši vismaz divus Ukrainas nedalāmības atbalstītājus.

Harkovas mērs Genādijs Kerness, sniedzot interviju Krievijas neatkarīgajam televīzijas kanālam "Doždj" separātistu aktivitātes nodēvēja par "kariņa spēlēšanu".

"Delfi" jau ziņoja, ka pirmdienas pēcpusdienā Doņeckā separātisti paziņoja par "Doņeckas republikas " izveidi un nekavējoties lūdza jauno "republiku" pievienot Krievijai.

Ukrainas amatpersonas un rietumu žurnālisti, kas raksta par notikumiem Ukrainā, separātistu aktivitātēs saskata "Kremļa pirkstu" un pieļauj, ka protestus, kas svētdien uzliesmoja Doņeckā, Harkovā un Luhanskā, Krievija var izmantot par ieganstu militārai intervencei Ukrainas austrumos. Ziņas par mēģinājumiem ieņemt apgabala administrācijas ēku pirmdienas vakarā pienākušas arī no Nikolajevas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!