Foto: AP/Scanpix

Tuvākajā laikā Ukrainas Ģenerālprokuratūra varētu pašpasludinātās Doņeckas un Luhanskas "tautas republikas" pasludināt par teroristu organizācijām, pirmdien televīzijas Piektā kanāla ēterā paziņoja Ukrainas tieslietu ministrs Pavlo Petrenko.

"Es uzskatu, ka tuvākajā laikā Ģenerālprokuratūra izvirzīs jautājumu par organizāciju "Doņeckas tautas republika" un "Luhanskas tautas republika" atzīšanu par teroristu organizācijām, jo tās pēc visām pazīmēm atbilst šai definīcijai," sacīja ministrs.

Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki kopš aprīļa vidus Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst.

Svētdien Doņeckas un Luhanskas apgabalos promaskaviskie separātisti rīkoja "referendumus" par atdalīšanos no Ukrainas. Saskaņā ar organizatoru sniegto informāciju absolūtais vairums balsotāju nobalsojuši par reģionu atdalīšanos.

"Referendumus" neapmeklēja neviens neatkarīgs novērotājs. Kijeva un starptautiskā sabiedrība tos uzskata par neleģitīmiem.

Luhanskas apgabalā "referendumā" piedalījušies 24%, bet Doņeckas apgabalā - 32% vēlētāju, pavēstīja Ukrainas parlamenta spīkers Oleksandrs Turčinovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!