Foto: Reuters/Scanpix

Kā liecina organizācijas "Reportieri bez robežām" dati, mūsu lielās kaimiņvalsts žurnālistu darbs ir ļoti ierobežots un cenzēts. Tomēr, kā redzams neskaitāmos piemēros, viņi ir spiesti ne tikai nerakstīt par notiekošo politiskā spiediena dēļ, bet pat sagrozīt un izdomāt informāciju un informācijas avotus.

Lai ietekmētu iedzīvotāju vairākuma viedokli, plaši tiek izmantotas arī televīzijas iespējas. Tomēr laikā, kad pieejams internets, melot par lietām, kuras var viegli pārbaudīt vai salīdzināt, ir riskanti.

Aktīvisti izveidojuši septiņu "viskliedzošāko" Krievijas mediju radīto propagandas gadījumu topu:

Ievainoto ukraiņu orgānus pārdod Eiropā

Kā pirmais tiek minēts šā gada 6. jūlijā "Pirmajā kanālā" ("Первый канал") izskanējušais apgalvojums, ka ievainoto ukraiņu karavīru orgāni tiek izgriezti un pārdoti Vācijas melnajā tirgū.

šādas ziņas uzdevums visticamāk bija demotivēt ukraiņus mobilizēties armijā, vienlaikus sludinot Ukrainas "vadošo" pārdošanos Rietumiem.

Ukraiņi krustā sit zēnu

Tikai sešas dienas vēlāk tika ziņots par citu briesmu darbu, kurš paguvis kļūt par vienu no populārākajiem satīras piemēriem Rietumos, runājot par Krievijas īstenoto propagandu. "Pirmais kanāls" pārraidīja sižetu, kurā kāda bēgle no Ukrainas stāsta, ka ukraiņu "Nacionālās gvardes" karavīri no prokrieviskajiem kaujiniekiem atbrīvotajā Slovjanskā krustā piesituši bērnu.

Bēgļu nometnē Krievijas Rostovas apgabalā intervētā sieviete, kas identificēta kā četru bērnu māte Gaļina no Slovjanskas apgalvo, ka Ukrainas spēku ienākšanas dienā iedzīvotāji sapulcināti pilsētas galvenajā laukumā, kur viņiem bijis jānoskatās publiskā nāvessodā. "Paņēma bērnu - trīsgadīgu puisīti biksītēs un krekliņā, kā Jēzu piesita. Viens sita, divi turēja. Un tas viss mātes acu priekšā," stāstīja sieviete. Bērns esot nomiris pēc pusotru stundu ilgām mokām, bet viņa māte piesieta pie tanka un apvilkta trīs apļus ap laukumu.

Šobrīd gan šis ziņu sižets "Youtube" kanālā vairs nav atrodams.

Ukraiņu karavīriem piešķirs vergus

Vēl pavisam nesen - oktobra sākumā - internetā publicētā sižetā kāds vīrietis stāsta, ka Ukrainas "Nacionālās gvardes" karavīriem par dienestu solīta zeme un vergi. Kāds vīrietis tajā atklāj, ka "vietējie iedzīvotāji viņiem [Ukrainas karavīriem] uzdeva jautājumu - par ko jūs karojat?" Viņi saņēmuši atbildi: "Mums apsolīja pleķīti zemes un divus vergus."

Tāpat karavīri esot teikuši, ka viņiem dots rīkojums visus ciema iemītniekus nošaut. Ukraiņu ļaunos nodomus apturējuši separātistu spēki, norāda balss sižetā.

Sazāļots zēns izmantots mērķēšanai

Savukārt cits Krievijas varai draudzīgs kanāls "NTV" tajā pašā dienā ziņoja par citu Ukraiņu armijas šausmu darbu - maza zēna sazāļošanu, lai izmantotu viņu kā mērķi.

Sižetā tiek stāstīti gan šausminoši un tendenciozi fakti par viņa vecāku likteni, kuri vairāk atgādina Nacistiskās Vācijas karavīru zvērības. Tāpat tiek uzsvērta nepārspējamā zēna drosme vienatnē dodoties meklēt palīdzību pie prokrieviskajiem separātistiem neticamu 50 kilometru attālumā.

Ukraiņi apšauda skolas stadionu

Savukārt kāds jaunizveidots pašpasludinātās Doņeckas medijs un pēcāk arī citi lielākie Krievijas kanāli oktobra sākumā ziņoja par ukraiņu apšaudītu Doņeckas skolas stadionu.

Šāviņš trāpījis 63. skolas stadionā, kas atrodas netālu no lidostas.
Tobrīd stadionā atradās bērni, kas spēlējuši futbolu. Uzreiz pēc
notikušā bērnus ienesa skolā un gaidīja neatliekamo palīdzību. Uzbrukuma rezultātā bojā gāja astotās klases skolēns un 18 gadus vecs pusaudzis, kas bijis skolas absolvents. Kā atklājās pēc rūpīgākas prokrievisko mediju pašu uzņemto attēlu un videosižetu izpētes, lādiņš bija lidojis no prokrievisko kaujinieku kontrolē esošas teritorijas Doņeckas austrumu pusē.

Ukraiņi gribējuši notriekt Putinu

Pēc tam, kad, kā liecina līdz šim izskanējušie vācu un amerikāņu neatkarīgo izmeklētāju secinājumi, prokrieviskie separātisti 17. jūlijā bija notriekuši liktenīgo Malaizijas aviokompānijas reisu MH17, nogalinot 298 tajā lidojošos cilvēkus, Krievijas medijs "RT" paziņoja, ka šāvuši ukraiņi, turklāt viņu mērķis bijusi lidmašīna, ar kuru lidojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Pēcāk versijas, kāpēc šauts un kurš tieši šāvis, šajā pašā Kremļa finansētajā kanālā mainījušās daudzkārt.

Malaizijas lidmašīnu nošāvuši daudzi

Tiesa, nevienā brīdī kāds Krievijas medijs nav apgalvojis, ka pa lidmašīnu šauts no dažādiem ieročiem vienlaikus, bet tas, no kā veikts šāviens, gan atšķīries no reizes uz reizi.

Tikai divas dienas pēc lidmašīnas notriekšanas tika ziņots, ka šauts no kaujas lidmašīnas Su-27. Tomēr valsts oficiālajā televīzijā "Pirmais kanāls" vairākkārt publicēti pierādījumi, ka lidmašīnu notriekusi lidmašīna "Su-25", raķešu sistēma "Buk", lidmašīna "MiG-29". Protams, Krievijas mediju ziņu sižetos ieroču īpašnieks vienmēr ir ukraiņu puse.

Top 7 examples of Russian propaganda

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!