Foto: LETA

Serbija piektdien aizturējusi divus savus pilsoņus, ko Melnkalne meklē par uzbrukuma plānošanu pret Melnkalnes valdību oktobrī notikušo parlamenta vēlēšanu laikā.

43 gadus vecais Nemanja Rističs un 47 gadus vecais Predrags Bogičevičs tika aizturēti piektdien, pamatojoties uz starptautisku orderi, ko decembrī izdeva Melnkalne, aģentūrai AFP apstiprināja Serbijas Iekšlietu ministrijas preses pārstāvis.

Melnkalnes parlamenta vēlēšanas notika 16. oktobrī. Vēlēšanu priekšvakarā tika aizturēta Serbijas pilsoņu grupa, kuru apsūdzēja sazvērestībā ar mērķi sagrābt parlamentu.

Bijušais Melnkalnes premjerministrs Milo Džukanovičs apsūdzēja prokrievisko opozīciju par iesaistīšanos sazvērestībā, kas paredzējusi arī pret viņu vērstu atentātu.

Lielākās opozīcijas partijas – prokrieviskās Demokrātiskās frontes – līderi vairākkārt nolieguši medijos izteiktos pieņēmumus, ka tā iesaistījusies sazvērestībā, lai pēc 16. oktobra vēlēšanām sagrābtu Džukanoviču un parlamentu un pasludinātu opozīcijas uzvaru. Viņi apgalvo, ka šo lietu safabricējusi valdība.

Aizdomās par šī uzbrukuma plānošanu tiek turēti pavisam 18 Serbijas un divi Krievijas pilsoņi.

Līdz šim aizturēti ir 14 Serbijas pilsoņi.

Serbijas tieslietu ministre norādīja, ka Serbija apsvērs Melnkalnes lūgumu par Rističa un Bogičeviča izdošanu, tiklīdz to būs saņēmusi, vēsta Serbijas mediji.

Minētie divi serbi un aizdomās turētie Krievijas pilsoņi tiek meklēti par "noziedzīgas organizācijas izveidošanu un terorisma plāniem", liecina Melnkalnes prokuratūras sniegtā informācija.

Melnkalnes īpašais prokurors organizētās noziedzības un korupcijas jautājumos Milivoje Katničs novembrī paziņoja, ka sazvērestību organizējusi "spēcīga organizācija", kurā bijuši apmēram 50 cilvēki no Krievijas, Serbijas un Melnkalnes. Katničs apgalvoja, ka organizatori bijuši "krievu nacionālisti", bet "nav pierādījumu, ka jebkādā veidā būtu iesaistīta Krievijas valsts". Viņš norādīja, ka sazvērestības mērķis bijis apturēt Melnkalnes ceļu uz pievienošanos NATO.

Demokrātiskā fronte atklāti aicina Melnkalni veidot tuvākas attiecības ar Krieviju un Serbiju, kā arī iestājas pret Melnkalnes pievienošanos ES un NATO. Tā pieprasa rīkot referendumu par iestāšanos NATO.

Melnkalne pērn decembrī tika uzaicināta pievienoties NATO, bet šis lēmums vēl jāratificē Melnkalnei un vairākām esošajām NATO dalībvalstīm.

Džukanoviča vadītā Sociālistu demokrātiskā partija (DPS) ieguva visvairāk balsu parlamenta vēlēšanās 16. oktobrī, bet 25. oktobrī paziņoja, ka Džukanovičs nepaliks premjerministra amatā.

Džukanovičs turpina vadīt DPS, bet premjera amatā kopš novembra ir viņa tuvs sabiedrotais Duško Markovičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!