Foto: Reuters/Scanpix
Serbijas premjerministrs Aleksandrs Vučičs paziņojis, ka ir šokēts par Ungārijas plāniem uz robežas būvēt četrus metrus augstu sienu, lai cīnītos pret imigrantiem, raksta BBC. Viņš norāda, ka tā nebūšot risinājums migrantu apturēšanai.

Jau ziņots, ka Ungārijas ārlietu ministrs Pēters Sījārto trešdien pavēstīja par plāniem būvēt 175 kilometrus garu un četrus metrus augstu žogu uz robežas.

Vučičs savukārt par kaimiņvalsts paziņojumu uzzinājis viesojoties Norvēģijā, kur televīzijā jau norādījis, ka šis jautājums vēl tiks izrunāts ar ungāru kolēģiem.

"Sienu būvēšana nav risinājums. Serbija nevar būt atbildīga pat migrantu radīto situāciju, mēs esam tikai tranzītvalsts. Vai Serbija ir atbildīga par Sīrijas krīzi?" skaidrojis Serbijas premjers. Viņš arī norādīja, ka šo jautājumu apspriedīs ar Eiropas Savienības partneriem.

Sienas būvniecību nosodījis arī Eiropas Padomes Cilvēktiesību komisārs Nils Muižnieks, kurš ungāru plānus nosaucis par nepārdomātiem.

Šogad Ungārijā strauji pieaudzis patvērumu meklētāju skaits. Valdība norāda, ka aptuveni 54 000 migrantu robežu šķērsojuši šā gada laikā vien, kas ir straujš pieaugums, ja salīdzina ar 43 000 visa pagājušā gada laikā. Janvārī vien robežu mēģinājuši šķērsot aptuveni 10 000 cilvēku, liecina policijas informācija.

"Imigrācija ir viena no nopietnākajām problēmām, ar kuru Eiropas Savienība šobrīd saskaras," trešdien skaidroja Sījārto.

Kritiķi norāda, ka sienas būvniecība ir tikai daļa no Ungārijas pretimigrācijas retorikas. Iepriekš valstī parādījušies arī milzu plakāti ar dažādiem vēstījumiem, piemēram, "Ja tu ierodies Ungārijā, neatņem ungāru darbavietas!" ANO plāno izvietot pati savus plakātus, kuri norādītu uz tiem bēgļiem, kuri ir veiksmīgi integrējušies Ungārijas sabiedrībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!