Foto: Reuters/Scanpix

Naftas giganta "Shell" ASV atzara prezidents paziņojis, ka tiks pārtraukti pretrunīgi vērtētie urbšanas darbi Aļaskā, jo tur atrastais naftas un gāzes daudzums ir niecīgs, vēsta laikraksts "The Guardian".

Lēmums, kuru plaši atbalstījuši vides aktīvisti, seko pēc neveiksmīga urbuma izveidošanas aptuveni 130 kilometru attālumā no Aļaskas ziemeļrietumu krasta. Lai gan tajā tika atrasta nafta un gāze, tās daudzums ir nenozīmīgs, norāda "Shell".

Lielbritānijas un Nīderlandes uzņēmums daudz runājis par naftas un gāzes iegūšanas iespējām šajā reģionā. "Shell" iztērējis aptuveni septiņus miljardus ASV dolāru, cerot, ka arktiskajos ūdeņos spēs atrast bagātīgas naftas un gāzes iegulas, taču tagad paziņojis, ka uz "tuvāko nākotni" darbus pārtrauks.

Tiek lēsts, ka šī lēmuma dēļ "Shell" cietīs aptuveni 7 miljardu ASV dolāru (6,3 miljardi eiro) lielus zaudējumus.

Uzņēmums pēdējā laikā ticis pakļauts lielam spiedienam no akcionāru puses, kuri satraukušies par akciju cenu kritumu un veltīgajiem naftas meklējumiem Čukču jūrā. "Shell" privāti ir licis noprast, ka to ietekmē arī sabiedrības protesti pret urbšanas darbiem, draudot nopietni iedragāt uzņēmuma reputāciju.

Uzņēmuma izpilddirektors Bens Van Būrdens norāda, ka naftas meklēšana Arktikā aizēno viņa centienus ietekmēt sarunas par klimata pārmaiņām.

Daļēji Arktikas operāciju dēļ ar skepsi tiek uzņemti viņa apgalvojumi, ka "Shell" stratēģija ir izmantot gāzi kā "pārejas" degvielu, lai bruģētu ceļu zemākam oglekļa izmešu daudzumam nākotnē.

Vairāki konsultanti uzskata, ka atrast un iegūt Arktikas naftu laikā, kad "melnā zelta" cenas ir zemas, ir pārāk dārgi. Bet nākotnē ieguvi te varētu negatīvi ietekmēt augstāka maksa par oglekļa emisiju.

""Shell" vēl joprojām saskata milzīgu izpētes potenciālu šajā reģionā, un tas, visticamāk, paliks stratēģiski nozīmīgs gan Aļaskai, gan ASV. Taču izpētes rezultāti šajā baseina daļā ir nepārprotami neapmierinoši," norāda "Shell Upstream Americas" direktors Marvins Odums.

""Shell" tagad līdz pārskatāmai nākotnei pārtrauks turpmāku Aļaskas piekrastes izpēti," skaidro direktors. Šis lēmums pieņemts, ņemot vēra rezultātus "Burger J" atradnē, gan augstās projekta izmaksas, gan neparedzamās izmaiņas federālajos Aļaskas vides likumos.

Vides aktīvistu organizācijas "Greenpeace" Lielbritānijas izpilddirektors Džons Souvens uzskata, ka "Shell" lēmums ir aktīvistu uzvara.

"Viņi ir piedzīvojoši pilnīgu sakāvi. Viņiem bija miljardiem dolāru liels budžets, mums bija miljoniem cilvēku liela kustība. Pēc trīs gadiem mēs beidzot uzvarējām," stāsta Souvens.

Kustība "Glābiet Arktiku" uzņēmumam "Shell" par tā Arktikas programmu ir nodarījusi lielu reputācijas zaudējumu, bet jau otro gadu bez naftas atrašanas izmaksas beidzot ir kļuvušas pārāk lielas, uzskata Souvens.

"Tagad prezidentam Obamam vajadzētu savos atlikušajos mēnešos amatā pateikt, ka neviens cits naftas uzņēmums nesaņems atļauju urbt Amerikas Arktikā," mudina Souvens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!