Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tuvojoties Krievijas "uzvaras dienas" svinībām, Jakutskā, Sibīrijā, atklāts piemineklis padomju tirānam Josifam Staļinam, trešdien vēsta portāls "Lenta.ru".

Jaunais piemineklis - asiņainā diktatora krūšutēls - atrodas uzņēmuma "Almazi Anabara" teritorijā.

Atklāšanas ceremonijā piedalījās aptuveni 100 cilvēku. Pārsvarā tie bijuši cienījama vecuma ļaudis, vēsta tīmekļa medijs "News.Ykt.Ru".

Ceremonijas viesu vidū bija kompartijas centrālkomitejas sekretārs un Valsts domes deputāts Kazbeks Tajsajevs, uzņēmuma "Almazi Anabara" ģenerāldirektors Matvejs Jevsejevs un kompartijas vietējās nodaļas vadītājs Viktors Gubarjovs.


"Par vēsturisko personu darbību ir jāspriež pēc rezultātiem, bet nevis pēc izraisītajām emocijām. Uzbrukumi Josifam Staļinam nebeidzas, tāpat kā nebeidzas ideoloģiskā agresija pret Krieviju. Ja mēs atteiksimies no Staļina, mēs atteiksimies no Krievijas diženuma atzīšanas," pieminekļa atklāšanu komentēja Jevsejevs.

Pieminekļa - postamenta un uz tā novietotā krūšutēla - kopējais augstums ir 2,5 metri, vēsta laikraksts "Rossijskaja Gazeta".

Komunisti 2007.gadā vēlējās uzstādīt Staļina pieminekli Jakutskas Veterānu skvērā, bet toreizējais pilsētas galva Jurijs Zaboļevs iestājās pret šo iniciatīvu. Viņš sacīja, ka Staļins nav tāda goda cienīgs.

Jakutskas komunisti turpināja meklēt vietu, kur piemineklis varētu tikt novietots, līdz "Almazi Anabara" ģenerāldirektors piekrita tā uzsliešanai viņa vadītā uzņēmuma teritorijā.

Jaunais krūšutēls ir jau trešais autonomajā Jakutijas reģionā uzstādītais Staļina piemineklis.

2005.gadā, atsaucoties vietējās veterānu padomes iniciatīvai, masu slepkavas krūšutēls tika uzstādīts Mirnajas pilsētas Uzvaras laukumā, bet 2009.gadā, arī atsaucoties vietējo veterānu ierosinājumam, Amgas ciemā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!