Foto: Publicitātes foto

Pirms trim nedēļām Ukrainas pilsētā Harkovā studējošais jordānietis Muhameds Dalīns sarīkoja pašnāvnieku uzbrukumu Irākā, nogalinot ap 30 cilvēku. Viņš radikalizējies savas ukraiņu sievas ietekmē, kura nesen pārgājusi islāmticībā un kuru "Islāma valsts" vervētāji bija noskatījuši bērnudārzā, vēsta "Radio Brīvā Eiropa".

Nekas neliecināja, ka 23 gadus vecais Dalīns varētu pievienoties "Islāma valstij" un kļūt par pašnāvnieku Abu al Baru al Urdani. Viņš bija laimīgi precējies topošais ārsts, kas nāca no cienījamas un turīgas jordāniešu ģimenes – viņa tēvs Mazens Dalīns ir Jordānas parlamenta deputāts.

Dalīns Harkovā dzīvojis trīs gadus, būdams viens no aptuveni 1500 jordāniešu studentiem valstī. Ar sekmēm viņš nav izcēlies, bet nav arī mācījies slikti. Oktobrī viņam bijis jāsāk otrais studiju gads Harkovas Universitātē, bet dekāna vietniece Tatjana Sevastjanova "Radio Brīvā Eiropa" pastāstīja, ka Dalīns pēdējo reizi universitātē bijis jūnijā.

Lai gan mācību iestādē neviens pārmaiņas Dalīna emocionālajā stāvoklī vai uzvedībā nebija manījis, tie, kas viņu pazinuši tuvāk, sacīja, ka Dalīns pēkšņi kļuvis reliģiozāks.

"Visi pazīst viņa tēvu. Visi ciena viņa ģimeni," atklājis Harkovas Jordāniešu sabiedrības prezidents Raki Ravašdehs, kurš nāk no tā paša ciema, kur mīt Dalīnu ģimene.

Pirms dažiem mēnešiem Dalīna tēvs sācis uztraukties par savu dēlu, un Ravašdehs piedāvājis jaunietim sirsnīgi izrunāties. "Muhameda tēvam bija grūti ar viņu runāt. Es esmu mazliet jaunāks par viņa tēvu, tāpēc vairākkārt mēģināju ar viņu runāt pa telefonu un kafejnīcās," stāsta Ravašdehs, "viņš teica, ka viss ir kārtībā."

Ravašdehs mēģinājis atrunāt Dalīnu no pievienošanās "Islāma valstij". "Es viņam jautāju, kurp tu dosies, kāpēc, pastāsti man. Pret ko tu cīnīsies, tu vēl joprojām esi jauns. Viņi Sīrijā var iztikt bez tevis," viņš atceras. Tomēr jaunais students aizvien vairāk noslēdzies sevī.

Viņa tēvs Mazens savu dēlu pēdējoreiz redzēja jūnijā Harkovā. Viņš sacīja, ka Dalīns viņu esot uzklausījis – noskuvis bārdu un apsolījis aizmirst par došanos uz Sīriju. Taču pēc pāris mēnešiem Dalīns uzspridzinājās Irākā.

Foto: Privātā arhīva foto.

Mazens uzskata, ka viņa dēlu "Islāma valsts" Harkovā savervēja ar viņa ukraiņu sievas Marijas palīdzību, kura bija pārgājusi islāmticībā.

Viņi bija precējušies divus gadus. Tie, kas viņus pazina, sacīja, ka Dalīns mīlēja savu sievu un palīdzēja audzināt viņas dēlu no pirmās laulības. Tieši Marija pirmā sāka interesēties par "džihādu", norādot, ka "vervētāji pierunājuši Mariju pieņemt radikālo islāmu". "Viņa ir tā, kas viņu ietekmēja," saka pašnāvnieka-spridzinātāja tēvs.

Radikālā islāma sludinātāji Mariju uzrunājuši bērnudārzā, uz kuru viņa veda savu dēlu. Pēc viņas pāriešanas islāmā Marija sākusi paust radikālus uzskatus. "Viņa viņam teica: "Tev jādodas tur cīnīties. Kāpēc mēs te sēžām, ja mēs varam turp doties un rīkoties?" Ravašdeha teikto atspoguļo "Radio Brīvā Eiropa".

Marija devās uz Irāku kopā ar Dalīnu. Turklāt pastāv uzskats, ka viņa vēl joprojām tur atrodas. Iespējams, ka viņa pat nezina par Dalīna uzspridzināšanos, saka Dalīna tēvs.

Kad Mazens pamanījis izmaiņas dēla uzvedībā, viņš vērsies pie Ukrainas varasiestādēm. Viņš arī iesniedza vārdus un citu informāciju par cilvēkiem, kurus uzskata par dēla vervētājiem. Tēvs ir pārliecināts, šo cilvēku starpā ir arī divi azerbaidžāņi. "Es aicinu Ukrainas varas iestādes arestēt tos neliešus, kuri vervē studentus, īpaši tos, kas atrodas tālu no savām ģimenēm," sacīja Mazens.

Portāla "Komsomolskaya Pravda" reportieri vēsta, ka savu meitu meklējusi arī Marijas māte. Viņa pirms mēneša meitu esot izsludinājusi meklēšanā ar "Interpol" palīdzību, taču vēlāk to pārtraukusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!