Foto: LETA

Sievietes, kuras dzīvo Dienvideiropā, dzemdē mazāk bērnu, secināts jaunā francūžu veiktā pētījumā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāk nekā piektdaļa Dienvideiropā dzīvojošu sieviešu, kuras dzimušas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, nav dzemdējušas. Ziemeļeiropā šādu sieviešu ir 15%, bet Rietumeiropā 18%.

Tiek vēstīts, ka iemesli, kādēļ sievietes brīvprātīgi izvēlas nedzemdēt, ir nestabilitāte darba tirgū un ģimenei draudzīgas darba politikas neesamība.

"Galvenās ekonomikas un kultūras tendences pēdējā pusgadsimta laikā, šķiet, atturējušas sievietes un vīriešus no bērnu radīšanas," teikts pētījumā.

Pētījumā uzsvērts, ka arī pirms aptuveni gadsimta bijis augsts nedzemdējušo sieviešu īpatsvars – aptuveni 17% līdz 25% sieviešu, kuras dzimušas 20. gadsimta pirmajā desmitgadē, nedzemdēja. Tolaik izvēli neradīt pēcnācējus būtiski ietekmēja Lielā depresija un Pirmais pasaules karš, kurā liela daļa jaunu vīriešu vai nu gāja bojā, vai emigrēja.

Savukārt 20. gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados dzimušo sieviešu vidū brīvprātīga izvēle nedzemdēt bijusi ļoti reta. Tiesa gan 40. gadu izskaņā Rietumeiropā un 60. gados Austrumeiropā tā sākusi pieaugt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!