Foto: RIA Novosti/Scanpix

Lietuva uz robežas ar Krievijas Kaļiņingradas apgabalu cels žogu un izvietos modernas novērošanas sistēmas, vēsta portāls "Delfi.lt".

Žoga celtniecībai no valsts budžeta šogad atvēlēti 3,6 miljoni eiro. "Ar šiem līdzekļiem vajadzētu pietikt. Līdzās sētai tiks uzstādītas modernas novērošana sistēmas, kurām līdzekļus plānots atrast nākamajā gadā," paziņoja Lietuvas Iekšlietu ministrs Eimutis Misjuns.

Iespēja celt žogu parādījusies pēc tam, kad tika pabeigta 2011. gadā sāktā Lietuvas-Krievijas robežas demarkācija. Pašlaik robežu apzīmē speciālas zīmes un 13 metrus plata kontroles josla. Sētas celtniecību paredzēts pabeigt jau šogad – drīzumā tikšot izsludināts konkurss par šo darbu veikšanu.

Žogs tiks celts 135 kilometrus garā robežas posmā no Vištītes līdz Nemunas upei. Sētas funkcija būs novērst kontrabandistu un nelegālo robežpārkāpēju iekļūšanu valstī, norāda ministrs. Amatpersona arī norāda, ka robeža ir pastiprināti jāsargā arī ģeopolitiskās situācijas dēļ, atgādinot par Igaunijas drošībnieka nolaupīšanu uz robežas ar Krieviju.

"Sēta ir zīme, ka kaimiņvalsti mēs vērtējam kā agresoru," uzsvēra ministrs. Līdz šim Lietuva ir cēlusi žogu tikai uz robežas ar Baltkrieviju. No 600 kilometru garās abu valstu robežas sēta uzcelta 100 kilometrus garā posmā.

Parlamenta Nacionālās drošības un aizsardzības komitejas vadītāja Rasa Juknjavičiene skaidro, ka sēta neapturēs tankus, taču tai ir simboliska nozīme. Tā parāda, ka Lietuva reāli novērtē situāciju un dara visu, lai mazinātu Krievijas radītos draudus, viņa atzīmē.

Militarizētajam Krievijas eksklāvam Kaļiņingradai ir stratēģiska nozīme. Krievijas militārā aktivitāte reģionā, kas robežojas ar Baltijas jūru, Lietuvu un Poliju, rada bažas Varšavā un Viļņā. Krievija reģionā līdzās citam bruņojumam ir izvietojusi kodolgalviņām piemērotās "Iskander" raķetes, kas spēj sasniegt daudzas Eiropas pilsētas.

Tāpat Baltiju satrauc iespējamība, ka no Kaļiņingradas Krievijas spēki var potenciāli mēģināt ieņemt tā saukto Suvalku koridoru un izolēt Latviju, Lietuvu un Igauniju no pārējās Eiropas, apgrūtinot NATO papildspēku ierašanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!