Foto: AP/Scanpix

Pēdējo desmit dienu laikā Sīrijā ieradušies simtiem Irānas karavīru, lai pievienotos prezidenta Bašāra al Asada vadītajiem spēkiem un Libānas "Hezbollah" grupējumam plašā sauszemes ofensīvā, kuru atbalstīs Krievijas uzlidojumi no gaisa, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz avotiem Libānā.

"[Krievijas] gaisa uzlidojumus drīzumā papildinās Sīrijas un tās sabiedroto sauszemes uzbrukumi," ziņojis viens no avotiem, kurš orientējas konflikta politiskajās un militārajās izmaiņās.

Viņš arī norādījis, ka ļoti iespējams, ka gaidāmās sauszemes operācijas koncentrēsies uz Idlibas un Hamas reģioniem. Abi avoti arī norādījuši, ka operāciju mērķis ir atgūt Asada valdības zaudētās teritorijas, kuras šobrīd nonākušas opozīcijas kaujinieku grupējumu rokās.

Pēdējo mēnešu laikā nostiprinājusies Krievijas, Sīrijas, Irānas un tās finansēto "Hezbollah" kaujinieku alianse, kura nu grasās koncentrēt spēkus, lai atgūtu opozīcijas spēku pārņemtās ziemeļrietumu provinces.

"Irānas sauszemes spēki - kareivji un virsnieki - ir ieradušies Sīrijā, lai piedalītos šajā kaujā. Tie nav padomnieki... viņi ir simtiem ar ekipējumu un ieročiem. Viņiem sekos vēl daudzi," norāda viens no avotiem, atklājot, ka operācijās iesaistīsies arī irākieši.

Līdz šim Irānas tiešo atbalstu Sīrijā veidoja militāro padomnieku klātbūtne. Irāna līdz šim aicinājusi Sīrijas pusei pievienoties arī citu valstu, piemēram, Irākas un Afganistānas šiītu kaujiniekus. Savukārt Irānas finansētā Libānas kustība "Hezbollah" līdzās Sīrijas armijas spēkiem karo jau kopš konflikta sākuma.

Krievijas Gaisa spēki uzlidojumus Sīrijā sāka trešdien, uzbrukumus koncentrējot Hamas un Homsas pilsētu tuvumā. Krievijas pārstāvji gan apgalvo, ka viņu uzbrukumi vērsti pret teroristu organizācijas "Islāma valsts" pozīcijām, kura šajos apvidos neatrodas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!