Foto: Reuters/Scanpix

Nedēļas nogalē no Turcijas, lai cīnītos ar džihādistiem, Sīrijā ieradusies jauna ASV atbalstīto kaujinieku grupa, atsaucoties uz Londonā bāzēto "Sīrijas Cilvēktiesību observatoriju", vēsta raidsabiedrība BBC.

75 nemiernieki Sīrijas ziemeļos naktī no piektdienas uz sestdienu iebraukuši 12 ar ložmetējiem aprīkotās automašīnās, bet konvoju no gaisa piesegušas ASV vadītās koalīcija cīņā pret "Islāma valsti" lidmašīnas.

Nemiernieki iepriekš izgājuši ASV vadītu apmācību treniņnometnē pie Turcijas galvaspilsētas. Viņi nosūtīti cīnīties kopā ar tā saukto 30. divīziju – galveno ASV apmācīto nemiernieku grupu.

Tikmēr ASV amatpersonas šīs ziņas, kas seko dažas dienas pēc tam, kad augsta ranga ASV ģenerālis atzina, ka pret "Islāma valsti" cīnās vairs tikai četri vai pieci no pirmajiem ASV apmācītajiem Sīrijas nemierniekiem, nav komentējušas.

ASV mērenos nemierniekus cīņai pret "Islāma valsti" sāka apmācīt maijā. Programmai Kongress piešķīra 500 miljonus dolāru (440 miljoni eiro), paredzot gada lakā apmācīt un noekipēt 5000 kaujinieku.

Tomēr pirmo uz Sīrijas ziemeļiem nosūtīto 54 apmācīto nemiernieku grupu sakāvis ar starptautisko teroristu tīklu "Al Qaeda" saistītais grupējums "Al Nusra".

Plāns gada laikā apmācīt 5000 nemiernieku nav izpildāms, uzstājoties ASV Senāta Bruņoto dienestu komitejā, atzina ģenerālis Loids Austins.

Tikmēr Aizsardzības ministrijas pārstāve Kristīne Vormuta informēja likumdevējus, ka vēl aptuveni 100 nemiernieki tagad tiek apmācīti. Iemesls apmācāmo mazajam skaitam esot atlases process, kas atļauj programmā pieņemt tikai tos, kuri vēlas karot pret IS, nevis Sīrijas valdības spēkiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka maijā ASV paziņoja, ka ir sākta nelielas Sīrijas nemiernieku grupas apmācīšana cīņai pret "Islāma valsti".

"Mēs sākam ar cilvēkiem, kas ir rūpīgi pārbaudīti," toreiz norādīja aizsardzības ministrs Eštons Kārters. Programmai pieteikušies gandrīz 4000 brīvprātīgo kaujinieku, bet pēc rūpīgām pārbaudēm apmācību vietas piedāvātas tikai 400.

Kārters skaidroja, ka šo spēku uzdevums būs karot pret "Islāma valsti" un nevis prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Viņš gan nepaskaidroja, kas notiks, ja nemiernieki saskarsies ar valdības armiju.

Kaujinieki no ASV saņems samaksu, kā arī koalīcijas spēku atbalstu, kaujas laukā. Apmācību nodrošina aptuveni 450 ārzemju karavīri, no kuriem 350 ir amerikāņi.

Nākamo trīs gadu laikā Pentagons plāno apmācīt vairāk nekā 15 000 nemiernieku.

Kārters pasvītro, ka pret apmācāmajiem kaujiniekiem tiek izvirzītas stingras prasības un uzvešanās atbilstoši starptautiskajiem likumiem. "Jebkurš turpmāks atbalsts viņiem būs ļoti atkarīgs no viņu labās uzvedības," norāda Kārters.

ASV kopš pagājušā gada ir daļa no starptautiskās koalīcijas, kas veica gaisa triecienus "Islāma valsts" kaujiniekiem, kuri ir sagrābuši lielu daļu Sīrijas un Irākas.

Sīrijas konfliktā bojā ir gājuši vismaz 240 000 cilvēku. Nemieri sākās 2011. gadā ar pret valdību vērstiem protestiem, taču pēc režīma vēršanās pret demonstrantiem pārauga pilsoņu karā.

Tagad konflikts ir izvērties kompleksā vairāku fronšu karā starp režīmu, džihādistiem, nemierniekiem, kurdiem un ASV vadīto koalīciju, kas rīko gaisa triecienus grupējuma "Islāma valsts" pozīcijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!