Foto: Vida Press

Krievija uz Sīriju nosūtījusi savus pašus modernākos iznīcinātājus Su-57, kuru tehnoloģijas lidaparātu padara grūtāk pamanāmu radariem, atsaucoties uz ASV militārajām amatpersonām, ziņo raidsabiedrība CNN.

Ziņas par ultramoderno kaujas lidmašīnu izvietošanu Sīrijā izskan pēc tam, kad decembrī Kremļa saimnieks Vladimirs Putins paziņoja par "ievērojamas daļas" karaspēka izvešanu no Sīrijas.

Savukārt pēdējo nedēļu aktualitāte ir ziņas par ASV vadītās koalīcijas triecienā Deir ez Zoras provincē bojāgājušiem Krievijas algotņiem, kas uzbrukuši ASV atbalstītajiem "Sīrijas Demokrātiskajiem spēkiem". Dažādos avotos bojāgājušo algotņu skaits variē no dažiem līdz pat simtiem. Krievija savu saistību ar šo incidentu noliedz un neatzīst algotņu esamību, taču ir atzinusi, ka Sīrijā ir vairāki bojāgājušie un desmitiem ievainoti Krievijas un citu NVS valstu pilsoņi, kas nav armijas karavīri.

"Piektās paaudzes iznīcinātāju izvietošana Sīrijā noteikti nesaskan ar Krievijas izziņoto spēku samazināšanu," raidsabiedrībai CNN norāda Pentagona runasvīrs majors Adrians Rankine-Galovejs.

Foto: TASS/Scanpix/LETA

Jāatzīmē, ka 7. februāra triecienā pa aptuveni 500 vīru lielajām Sīrijas prezidenta Bašara al Asada atbalstītāju vienībām, kuras saskaņā ar mediju ziņām veidoja jau minētie Krievijas algotņi, ASV izmantoja savus modernos iznīcinātājus F-22.

Savukārt decembrī divi F-22 pārtvēra divas Krievijas lidmašīnas, kas bija pārlidojušas pāri deeskalācijas līnijai, kura atdala Krievijas un ASV vadītās koalīcijas atbildības zonas virs Sīrijas.

Pārtverot divus krievu tuvā gaisa atbalsta lidaparātus Su-25, kas vairākkārt pārkāpuši deeskalācijas līniju, amerikāņu F-22 izšāvuši brīdinājuma signāllāpas, norāda CNN.

Su-57 lidmašīnas izvietotas Krievijas aviācijas bāzē Hmeimimā, liecina ASV sniegtā informācija.

Foto: TASS/Scanpix/LETA

Su-57 ir pirmā Krievijas kaujas lidmašīna ar radaru apiešanas tehnoloģijām. Tā paredzēta gan cīņai gaisā, gan uzbrukumiem sauszemes objektiem. Krievijas Aizsardzības ministrijas informācija liecina, ka Su-57 Krievijas spēku rīcībā nonāk 2018. gadā un ka sākotnēji ir pasūtītas 12 šādas lidmašīnas.

Krievijas spēki kopš 2015. gada atklāti iesaistījušies Sīrijas pilsoņu karā, atbalstot prezidenta Bašata al Asada spēkus. Novērotāji jau iepriekš ziņoja, ka Asada režīma atbalstīšana nav vienīgais Kremļa mērķis – tāpat Maskava Sīriju izmantojot, lai izmēģinātu un demonstrētu pasaulei savus jaunos ieročus.

22. februārī Krievijas Valsts domes Aizsardzības komitejas vadītājs paziņoja, ka Sīrijā izmēģināti vairāk nekā 200 jauna tipa ieroči.

Kara gaitā Sīrijā novērots dažādu veidu un paaudžu Krievijas bruņojums, piemēram, "elles mašīna" TOS-1 "Buratino" un kaujas mašīna "Terminator-2".

Maskava Sīrijā izvietojusi arī savas modernākās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!