Foto: AP/Scanpix/LETA

Lai gan jau vairākus gadus Sīrijas kurdi, kurus amerikāņi vairākkārt nodēvējuši par efektīvāko sauszemes spēku pret "Daesh", līdzās ASV gaisa spēku atbalstam un bruņojumam saņem arī tiešu specvienību atbalstu kaujaslaukā, kāds avots no kurdu vadītajiem "Sīrijas Demokrātisko spēkiem" (SDF) medijam "Bas News" atklājis iespaidīgās starptautiskās koalīcijas palīdzības apmērus.

"Nepilni 4000 ASV vadītās starptautiskās koalīcijas karavīri un militārie padomnieki atrodas Sīrijā. Līdzās amerikāņiem ir arī vāciešu, britu un francūžu spēki," norādījis anonīmais avots. Viņš arī apstiprināja, ka tie piedalās aktīvās kaujās pret "Daesh" līdzās SDF.

Koalīcijas spēki SDF kontrolētajā Sīrijas daļā, ko kurdi pasludinājuši par autonomu Rožavas reģionu, izveidojuši vairāk nekā desmit militāras bāzes, tostarp vairākas aviobāzes. Vairākās no tām kaolīcijas karavīri apmāca SDF kaujiniekus, lai sagatavotu viņus kaujām pret islāma ektrēmistiem.

Tuvo Austrumu medijs norāda, ka šī informācija par iespaidīgo koalīcijas spēku klātbūtni tam pastāstīta īsi pēc tam, kad vairākas ASV amatpersonas atklājušas Pentagona vēlmi atklāt, ka Sīrijā atrodas aptuveni 2000 ASV karavīri iepriekš izsludināto 500 vietā.

ASV atbalsta Sīrijas kurdu vadītos SDF kopš 2014. gada nogales, kad Sīrijas pilsoņkara gaitā radusies džihādistu teroristu organizācija "Daesh" kurdu spēkus atspieda līdz Turcijas pierobežā esošajai Kobanes pilsētai.

Ar Irākas Kurdistānas sauszemes papildspēkiem un ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstu kurdiem izdevās atsist islāmistu uzbrukumu un kopš tā laika SDF atkarojuši "Daesh" milzīgas teritorijas Sīrijas ziemeļaustrumu daļā, tostarp ieņēmuši par džihādistu pašpasludinātā kalifāta "Islāma valsts" galvaspilsētu dēvēto Raku. Līdzās kurdiem karojuši arī vismaz 300 brīvprātīgo no dažādām pasaules malām.

Par turpmāku atbalstu kurdu vadītajiem spēkiem ASV vadītās koalīcijas pārstāvji izteikušies izvairīgi. Savukārt Turcija, kā arī Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms un tā sabiedrotie vairākkārt izteikuši draudus nepieļaut kurdu pārvadītu teritoriju Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!