Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas Ārlietu ministrija ceturtdien oficiāli pieprasījusi atdot kravu, ko no tās pasažieru lidmašīnas, kura piespiedu kārtā nosēdināta Turcijas pilsētā Ankarā, izkrāva Turcijas amatpersonas, vēsta aģentūra ”France Presse”.

“Sīrijas valdība aicina Turciju pilnā apmērā un bez bojājumiem atdot konfiscētos priekšmetus,” teikts oficiālajā paziņojumā, kurā nav norādīts, tieši par kādiem priekšmetiem ir runa.

Ankara iepriekš paziņoja, ka ir konfiscētas desmit kastes ar “kaujas sistēmu daļām”, kuras ir aizliegts pārvadāt pasažieru lidmašīnās. To, ka krava bijusi nelegāla, Turcija arī izmantoja par ieganstu tās konfiscēšanai.

Kas tieši atradies kastēs, neatklāj ne Turcija, ne Sīrija un ne Krievija, no kurienes lidmašīna izlidojusi. Maskava norādījusi, ka tie noteikti nav ieroči.

“Delfi”, atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Turcijas gaisa spēki trešdien piespieda Sīrijas pasažieru lidmašīnu nolaisties aizdomīgas kravas dēļ, un šī krava tika konfiscēta, bet lidmašīnai vēlāk ļāva turpināt ceļu.

Sīrijas nacionālās aviokompānijas "Syrian Arab Airlines", kas darbojas ar zīmolu "Syrian Air", lidmašīna "Airbus A320" lidoja no Maskavas uz Damasku, bet divas Turcijas iznīcinātājlidmašīnas to pārtvēra un piespieda nolaisties Ankarā sakarā ar aizdomām, ka tās kravā varētu būt ieroči un munīcija.

Lidmašīnā, kas varēja uzņemt līdz 180 pasažieru, bija tikai 35 pasažieri un divi apkalpes locekļi. 17 no pasažieriem bija Krievijas pilsoņi.
Lidmašīnai ar visiem pasažieriem atļāva atstāt Ankaru un turpināt ceļu ceturtdien pulksten 2.30 - deviņas stundas pēc tās pārtveršanas.

Krievijas telekanāls NTV ziņoja, ka konfiscētā krava varētu būt raķešu sastāvdaļas, bet valsts telekanāls TRT izteica pieņēmumu, ka šī krava varētu būt militāro sakaru iekārtas.

Pēc minētās lidmašīnas piespiedu nolaišanās Turcijas valdība brīdināja Turcijas aviokompānijas neizmantot Sīrijas gaisa telpu, lai izvairītos no iespējamas Sīrijas atriebības par šo incidentu. Šis brīdinājums radīja īslaicīgus traucējumus Turcijas gaisa satiksmē, jo lidmašīnas mainīja savus maršrutus, lai izvairītos no ielidošanas Sīrijas gaisa telpā.

Jau vēstīts, ka Sīrijā kopš 2011. gada turpinās bruņota režīmu spēku un nemiernieku cīņa. Starptautiskā sabiedrība un organizācijas jau ilgstoši mēģina pārtraukt vardarbību valsti, kurā bojā gājuši jau vairāk nekā 30 000 cilvēku. Eiropas Savienība, ASV un citas valstis ir ieviesušas sankcijas pret Sīriju, tai skaitā ieroču ievešanas embargo.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!