Foto: EPA/LETA

Kurdu spēki Sīrijā ir sagūstījuši džihādistu, kurš ir Sīrijā dzimis Vācijas pilsonis un tiek apsūdzēts par palīdzību 2001. gada 11. septembra teroraktu plānošanā, trešdien paziņoja augsta ranga kurdu komandieris.

"Mohammedu Haidaru Zammaru ir aizturējuši kurdu drošības spēki Sīrijas ziemeļos, un viņš tagad tiek nopratināts," sacīja komandieris, nesniedzot sīkākas ziņas.

Zammars, kurš ir apmēram 55 gadus vecs, tiek apsūdzēts par dažu 2001. gada 11. septembra teroristu savervēšanu.

Viņš tika aizturēts Marokā 2001.gada decembrī veiktā operācijā, kurā piedalījās ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) aģenti, un pēc divām nedēļām tika nodots Sīrijas iestādēm.

Tiesa Sīrijā 2007. gadā piesprieda Zammaram 12 gadu cietumsodu par piederību islāmistu organizācijai "Musulmaņu brālība". Par piederību šai organizācijai toreiz varēja draudēt pat nāvessods.

Kad pēc četriem gadiem Sīrijā izcēlās pilsoņkarš, daudzi islāmisti tika atbrīvoti vai izlauzās no cietuma un pievienojās džihādistu grupējumiem, kas cīnās šajā karā.

Arābu un kurdu nemiernieku koalīcija "Sīrijas Demokrātiskie spēki" pēdējos mēnešos ir notvērusi vairākus džihādistu grupējuma "Islāma valsts" locekļus ārzemniekus, īpaši pēc Rakas pilsētas atkarošanas džihādistiem.

Kurdu komandieris trešdien sarunā ar ziņu aģentūras AFP žurnālistiem atteicās izpaust, vai Zammars bija aktīvi cīnījies Sīrijā kā kāda ekstrēmistu grupējuma dalībnieks.

Pentagons paziņoja, ka tam nav apstiprinājuma par Zammara sagūstīšanu, bet šai ziņai tiek pievērsta uzmanība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!